Renesansni mladić

Dino Peruško iz Ripende kod Labina u konkurenciji od 50.000 prijavljenih upisao prestižni Harvard

| Autor: Branko Biočić
(Snimio: Branko Biočić)

(Snimio: Branko Biočić)


Dino Peruško iz Ripende pored Labina izvrstan je učenik upravo završenog četvrtog razreda klasične gimnazije u Pazinskom kolegiju. Treći je razred srednje škole završio u SAD-u, a nedavno je upisao prestižno sveučilište Harvard.

(Privatna arhiva)(Privatna arhiva)

Dino je vrlo svestrana mlada osoba za kojeg njegova profesorica hrvatskog jezika i mentorica Orijana Paus kaže da je pravi renesansni čovjek te ističe da su njegovi interesi od društveno-humanističkoga područja do prirodoslovnoga područja, od suhozida do plesa. Dobar je prijatelj, suradnik u učenju, ljubitelj knjiga i iznimno skroman, kaže profesorica Paus koja nam je predložila da pišemo o Dinu.

Zresa s kamika poli mora

- Kao nastavnica Hrvatskoga jezika koja trideset godina radi u Pazinskom kolegiju, susrela sam jako mnogo mladih ljudi, više ili manje zainteresiranih za predmet koji predajem. No, Dino je jedan od onih darovitih učenika, a nakon četiri godine ističem ga i kao dobrog čovjeka. U svojoj »renesansnosti« on je jednostavan, s klasičnim predznakom kao vrijednosnom odrednicom.

Mnogo je ljudi iz Kolegija koji bi o Dini imali što lijepoga reći. Ipak, nekako smo se tijekom ovih godina Dino i ja intenzivnije družili zbog različitih literarnih natječaja, na kojima je Dino ubirao nagrade i pohvale, od Brača, Splita, Lukovdola i Vinkovaca do Žminja, Pićna i Badavce.

(Privatna arhiva)(Privatna arhiva)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter