borba protiv devastacije

Vodnjan vs. divlja gradnja: Bespravni graditelji prijavljeni DORH-u

| Autor: Glas Istre
(Foto Grad Vodnjan)

(Foto Grad Vodnjan)


Grad Vodnjan nastavlja borbu protiv bespravne gradnje i devastacije prostora te su započeli s podnošenjem kaznenih prijava protiv bespravnih graditelja Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.

Prijave se podnose radi počinjenja kaznenog djela iz članka 212. Kaznenog zakona (protupravno građenje u području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za državu).

Grad procjenjuje da se u negrađevinskim zonama unutar Zaštićenog obalnog područja mora nalazi preko tisuću ilegalno izgrađenih objekata. Ocjenjuju da je to rezultat višegodišnjeg nepostupanja nadležnih tijela po pitanju zaštite okoliša, dok "graditelji" uporno ne shvaćaju protupravnost svojih postupaka.

Proteklih dana podneseno je desetak prijava, a time će se evidentirati bespravna gradnja unutar ZOP-a. Dodaju da, unatoč žalbama investitora na rješenje Županije o uklanjanju takvih objekata (kojima se i osporava nadležnost komunalnog redarstva), oni i dalje vode evidenciju. Za potencijalno sporne slučajeve trenutno ne izdaju rješenja o uklanjanju, a zapisnike o očevidu šalju na postupanje Građevinskoj inspekciji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter