pravovremeni pregled spašava živote

Labinska podružnica SUH-a organizirala preventivni dermatološki pregled za umirovljenike

| Autor: Branko Biočić
Sanda Gojčeta Burnić (Snimio Branko Biočić)

Sanda Gojčeta Burnić (Snimio Branko Biočić)


U svibnju, mjesecu podizanja svjesnosti i ranom otkrivanju raka kože, Labinska podružnica Sindikata umirovljenika Hrvatske organizirala je za svoje članove u SC "Franko Mileta" preventivni dermatološki pregled, dermatoskopiju madeža. Cilj je bio pravovremeno prepoznati sumnjive promjene na koži u ranoj fazi bolesti kada su šanse za izliječenje velike i rasti do sto posto. Labinjane u trećoj životnoj dobi pregledala je njihova sugrađanka Sanda Gojčeta Burnić, specijalist dermatovenerologije koja je nakon završetka studija i specijalizacije u Zagrebu živjela u Varaždinu odakle joj je majka i radila pet godina u tamošnjoj bolnici a nedavno je u Puli otvorila privatnu ordinaciju

- Pregledala sam 24 umirovljenika, mnogi od njih nikada nisu bili na pregledu madeža pa je dobro da su se odazvali, kod četiri osobe sam pronašla klinički suspektne promjene pa sam ih uputila dalje na obradu, na eksciziju i patohistološku analizu pa ćemo vidjeti dalje hoće li biti potrebna dodatna obrada. Bliži se ljeto, sunce je već jako, indeksi su visoki pa već sada treba poštovati ona pravila o izlaganju suncu a to znači da treba izbjegavati izlaganje suncu između 10 i 16 sati. Pri izlaganju suncu treba nanositi kreme sa zaštitnim faktorom, mehaničku zaštitu, šešire i naočale. Pogotovo se to odnosi na osobe svijetle puti, koje imaju puno madeža i već su operirale melanom ili imaju u obitelji neke zloćudne tumore kože, kaže dr. Gojčeta Burnić koja je zadovoljna svojim poslom u Puli. Ističe kako nedostaje dermatologa kao i drugih liječnika a pacijenata ima puno pa se dugo čeka.

- U dermatologiji u zadnje vrijeme najviše radim preglede madeža zato što se o tome puno piše kao i o melanomu kože koji je zloćudan i može imati kobne posljedice ako se na vrijeme ne otkrije. Za ostalo ovisi o životnoj dobi, kaže dr. Sanda Gojčeta Burnić kojoj se ispunio san da radi za sebe, po svojim uvjetima i da ima vremena za pacijenta, da nije vremenski ograničena za rad s pacijenta. Namjerava se i dalje stručno usavršavati na tom području i medicini a za sada ne namjerava povratak u rodni Labin, no kako kaže, jednoga dana možda, nikad se ne zna. Dovoljno joj je da je sada blizu pa je često u Labinu i Rapcu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter