duga tradicija

U Smoljancima obilježeno 120 godina imanja Čubini & Stancije i 25 godina Stancije 1904.

| Autor: Glas Istre


U Smoljancima, u petak 24. svibnja održala se svečanost obilježavanja 120 godina imanja Čubini & Stancije te 25 godina Stancije 1904.

Svojim su se govorima uzvanicima obratili bivši vlasnici Stancije gđa. Brankica Modrušan sa svojom majkom Milkom Modrušan, gđa. Alida Perkov. dr. ekonomske povijesti, certificirana savjetnica za poduzetništvo i Predsjednica BPW-a Pula sa osvrtom na povijest Istre, načelnik Općine Svetvinčenat gdin. Dean Perković, Predsjednica Skupštine IŽ gđa. Sandra Čakić Kuhar te domaćin i vlasnica imanja uz svoju kćer Veru Moll, gđa. Draženka Moll, počasna Švicarska konzulica, emotivnim se obraćanjem zahvalila svima na podršci posebno svojoj obitelji te istaknula važnost zajedništva i prijateljstva.

Svečanosti su također prisustvovali gđa Nada Prodan Mraković, pročelnica za turizam u IŽ, počasni konzul Rumunjske i Predsjednik kluba počasnih konzula u RH, počasni konzul Gruzije u RH, počasni konzul Republike sjeverne Makedonije te počasni konzul Kazakstana. Svojim su dolaskom svečanost upriličile i dame u povijesnim kostimima s početka 20. stoljeća, članice BPW Pula u Smoljance su stigle vlakom.

Stancija 1904. odigrala je veliku ulogu u turizmu, u pogledu ruralnog turizma ima pionirsku ulogu te je bila začetnik pri formiranju turističkog proizvoda Općine Svetvinčenat. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada, poput prestižne Europske nagrade EDEN za 2012./2013. godinu na temu "Pristupačni turizam" čime je uvrštena među najljepše destinacije na turističkoj karti Europe. Visoko se pozicionirala i u gastronomskom svijetu svojim kulinarskim postignućima, pripremi sezonskih jela, kreiranju posebnih kulinarskih programa.

Iza obitelji Moll stoji puno rada i truda a koliko je toga iza njih svjedočila je i Galerija postavljena u prostorijama Stancije te monografija naziva "Paketić povijesti" koja će biti tiskana do kraja godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter