jutros

FOTOGALERIJA / Komemoracija povodom Dana državnosti na labinskom groblju

| Autor: Branko Biočić


Prigodnom komemoracijom, polaganjem vijenaca izaslanstva Grada Labina, susjednih općina, Branitelja i braniteljskih udruga, minutom šutnje za sve poginule u Domovinskom ratu i blagoslovom župnika Mirka Vukšića na labinskom je groblju kod središnjeg križa obilježen Dan državnosti.

Prisutnima među kojima su bili i predstavnici Društva J.B. Tito i Udruge antifašista obratio se najprije dopredsjednik udruge veterana „Klub 119. brigade HV“ brigadir HV u mirovini Davor Gregorović koji je istaknuo da su se na hrvatskom prostoru stoljećima sudarali, prelamali i suživljavali brojni europski i svjetski politički, gospodarski, kulturni, vjerski i drugačiji interesi. Prvenstveno zbog tih povijesno-političkih interesa i silnica, pretežiti dio naše povijesti obilježen je političkom i upravljačkom rastrganošću hrvatskog prostora i narušenom državnošću rekao je Gregorović te dodao

-Datum 30. svibnja 1990. ostat će trajno upisan u hrvatskoj povijesti kao dan kada je konstituiran prvi demokratski izabran višestranački Sabor i kada je izabrano novo državno vodstvo koje je povelo Hrvatsku na put suverenosti i samostalnosti.

Obilježavamo tako trideset četvrtu godišnjicu početka donošenja niza ključnih ustavnih, pravnih, političkih i povijesnih akata koji su, slijedeći volju naroda izraženu na prvim višestranačkim izborima, Republiku Hrvatsku doveli do osamostaljenja, državnosti i međunarodnog priznanja.

Ovaj dan slavimo s osobitim ponosom i zahvalnošću, prisjećajući se svih koji su sudjelovali u stvaranju samostalne hrvatske države, u njezinoj obrani i oslobađanju, a posebice onih koji su svoje živote ugradili u stvaranje slobodne i neovisne Hrvatske.

Neka nam današnji dan bude nadahnuće, prije svega u tome koliko je važno imati jasne ciljeve i odlučnost u njihovu postizanju, stoga staviti moć u službu općega dobra jest domoljublje. Danas se s posebnim poštovanjem i trajnom zahvalnošću prisjećamo sedmorice poginulih i 38 ranjenih pripadnika 119. brigade HV koja se popunjavala vojnim obveznicima s Puljštine, Labinštine, Rovinjštine i Buzeštine, ali i drugih postrojbi iz Istre. Naše su misli s poginulim i umrlim braniteljima, s hrvatskim ratnim vojnim invalidima, s civilnim žrtvama rata i svim obiteljima koje su u Domovinskom ratu izgubile svoje najbliže, ali i sa svima znanima i neznanima koji su kroz povijest položili živote za hrvatsku grudu.

Dragi branitelji, građanke i građani Labinštine i ostalih gradova i općina s područja mobilizacijskog razvoja naše ratne brigade, u ime udruge veterana „Klub 119. brigade HV“ i osobno od srca vam čestitam Dan državnosti, rekao je dopredsjednik udruge veterana „Klub 119. brigade HV“brigadir HV mag.pol. Davor Gregorović. Labinski gradonačelnik Valter Glavičić naglasio je kako je jako važno ponoviti sve što se dogodilo i da istina izađe na vidjelo jer danas u državi dominira glasna manjina

- Mi smo danas ovdje zato što su naša vojska i branitelji, koje posebno pozdravljam, bili na pravom mjestu i napravili su pravi, časni i ponosni posao. Živimo u Europi, u državi u kojoj često šutimo i ne govorimo istinu jer se mirimo sa stvarima koje se danas dešavaju. U Europi desnica buja i pomalo se ujedinjuje, pomalo uzima stvari u svoje ruke a znamo kako je u povijesti završilo kada je desnica uzela stvari u svoje ruke.

Sada imamo situaciju u našoj državi u kojoj smo tu svoju državnost krvlju izborili uz mnoge žrtve, puno raseljenih obitelji i razorenih kuća i koja nam nije došla na tanjuru i koja se te 34 godine uspješno stvarala postali smo dio Europe kojoj smo težili, dio Shengenskog prostora, postali smo zemlja u kojoj pomalo možda više mladi ne odlaze nego se vraćaju.

Međutim izgubili smo temeljne vrijednosti, došli smo do toga da se formira nova vlast, o tome sam govorio prije mjesec dana i sve o čemu sam govorio se više, manje sada događa, trgujemo i stvaramo državu na trgovanju i to neće dugo trajati. Tragedija ove zajednice i ovoga društva je da su sada sporni u Hrvatskom Saboru odbori za manjine koji uvijek budu dogovoreni na jedan način koji je prirođen civiliziranom društvu. Sada dolazimo do toga da se postavljaju ultimatumi a znamo da ona zajednica u kojoj su ultimatumi temelj za naprijed vrlo brzo ide za natrag.

Jedini pravi način i put je dijalog između onih strana koje mogu sjesti i razumjeti se i koje neće oboriti sve ono za što ste se vi 90-tih godina izborili. Koji neće zbog svojih sitnih, kratkoročnih, osobnih i poslovnih interesa prodati ideale za koje su se branitelji borili i ginuli, ideale na kojima još uvijek stoji naša domovina, rekao je Glavičić te izrazio veliku zahvalu svim braniteljima i onima koji su starali Hrvatsku ali i poručio da sada treba pobijediti razum i biti na visini zadatka i izboriti se za neke stvari koje su u ovom trenutku naša borba za domovinu, državnost i nezavisnost a za to je potreban zdrav razum, čisto srce i snaga zajedništva.

Ne smijemo dozvliti da idemo za natrag nego korak naprijed, poručio je Glavičić na kraju svog govora. Komemoraciju je blagoslovom i molitvom završio labinski župnik Mirko Vukšić a svirkom na saksofonu zaključio maestro Franko Ružić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter