manifestacija

"Čuvajmo običaje zavičaja": RKUD Rudar Raša predstavio istarski folklor te tradicionalna jela i pića u Velikoj kod Požege

| Autor: Branko Biočić


Radničko kulturno umjetničko društvo Rudar iz Raše i ove je godine sa grupom svojih članova sudjelovalo ovog vikenda na poznatoj 32-međunarodnoj smotri izvornog folklora "Čuvajmo običaje zavičaja" koja se održava svake godine u Velikoj, općini požeške doline.

RKUD "Rudar" sudjeluje već godinama na ovoj poznatoj folklornoj manifestaciji koju organizira prijateljski KUD "Ivan Goran Kovačić" iz Velike, koji su svoje prijateljstvo potvrdili i potpisivanjem Povelje o prijateljstvu 1997 godine. Dugogodišnje prijateljstvo dvaju KUD-ova traje više, već 31 godinu, razmjenjuju nastupe i sudjeluju u programima koje organiziraju u Raši, Labinu ili Velikoj i Požegi. Skupina iz Raše je izvela ples Tanac i svirke na mehu i mešnicama a svirač je bio Rino Martinčić.

U sklopu Međunarodne smotre KUD Ivan Goran Kovačić iz Velike i Turistička zajednica općine Velika organiziraju i popularni Najduži stol u Hrvata, ove godine dugačak oko 500 metara. Pripremale su se delicije iz raznih krajeva, posebice iz Požeške kotline, ali i krajeva iz kojih dolaze folklorne skupine, Vojvodine, (Tavankuta), Rumunjske, Mađarske, BiH, (Aladinići i Stolac), i naravno iz Istre- Raše.

- Ove manifestacije je posjetilo nekoliko tisuća posjetitelja iz raznih krajeva, oduševljeni bogatstvom i okusom kuhinje grupa koje su se predstavile ove godine. Za sve posjetitelje organizator se pobrinuo za poseban prigodni zabavni program a isto tako je nudio meso pečenog vola koji je bio i atrakcija ali i oduševio domaćine i goste ovogodišnje smotre izvornog folklora u ova dva dana trajanja manifestacija.

Grupa iz RKUD-a Rudar iz Raše kuhala je rižot plodova mora, sa naglaskom na lignje, a posjetitelji su imali priliku kušati bakalar na bijelo od "Adlena", buzaru od školjki, pidoći iz Raškog zaljeva, domaće kolače a posebno dvije domaće velike labinske pandešpanje kojima su se posjetitelji zasladili uz malvaziju i medenicu. Kao i uvijek ispred stola Rudara bio je red čekanja, rekao je tajnik Društva iz raše Josip Pino Knapić te naglasio da je i ovaj program, nastup "radničko kulturno umjetničkog društva "Rudar, dio programa obilježavanja 75 godina djelovanja, od osnutka daleke 1949 godine

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter