sedmo izdanje

Preko 20 srednjih škola na Festivalu zavičajnosti: Prezentirani projekti koji nadilaze školske, lokalne pa i regionalne okvire

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Dio povijesne zbirke Trsta i Rovinja, zbirke zooloških preparata, učenici drugog razreda opće gimnazije Talijanske srednje škole - Scuola media superiore italiana Rovinj - Rovigno, nastoje reproducirati kroz svoj zavičajni projekt.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Predstavljanje projekta Povijesna zbirka Trsta i Rovinja (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Zoološku postaju u Trstu dao je 1875. godine izgraditi Karl Vogt. Između 1904. godine i 1910. godine postaja je organizirala brojna oceanografska krstarenja cijelim Jadranom i tako je nastala zbirka čiji su uzorci i danas sačuvani.

Nakon prestanka njena rada 1919. godine, zoološka zbirka premještena je u Rovinj. Nakon primirja u Drugom svjetskom ratu, prvo je prebačena u Veneciju, a zatim definitivno u Chioggiu te je danas izložena u Muzeju Olivi, u Palazzo Grassi.

- Originalna zbirka nalazi se u Chioggi, obuhvaća oko sedamsto preparata, a mi ih u školi za sada imamo oko tristo, pojasnio je rovinjski gimnazijalac Endi Ramani kojemu je najatraktivniji eksponat zbirke, kamotočac, morski školjkaš.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Županijski pročelnik Vladimir Torbica na otvaranju Festivala (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Zavičajna nastava

Projekt rovinjske škole jedan je u nizu zavičajnih projekata koji su se tijekom ove školske godine provodili u istarskim srednjim školama, a koji su prezentirani na Festivalu zavičajnosti za srednje škole Istarske županije, održanom pod pokroviteljstvom županijskog Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost u Buzetu.

U svom sedmom izdanju, Festival zavičajnosti okupio je 23 istarske srednje škole, a uz predstavnicu škole domaćina, ravnateljicu Srednje škole Buzet Margaretu Gumilar, i gradonačelnika Buzeta Damira Kajina, otvorio ga je pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica.

Ove godine obilježava se desetogodišnja obljetnica uvođenja projekta Zavičajne nastave u koji su se od 2014. godine, kada ga je Istarska županija pokrenula, uključile sve odgojno-obrazovne ustanove na području županije. Tako na ovogodišnjem Festivalu zavičajnosti koji se održava u Buzetu, Puli i Marčani, sudjeluju 94 ustanove, od toga 25 dječjih vrtića, 46 osnovnih i 23 srednje škole.

Osvješćivanje pripadnosti svojim korijenima i zajednici, povezivanje mladih i njihova modernog svijeta s dragocjenim nasljeđem predaka, čuvanje običaja i kulturne baštine, osnovni su zadaci zavičajne nastave u koju se učenici i nastavnici sa zadovoljstvom uključuju. Istražuju, bilježe i čuvaju od zaborava stare običaje, tradicionalne recepte, dijalekte i govore te brojne druge drevne vještine zavičaja.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Turističko ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč - Njoki na pinjaricu (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Njoki na pinjaricu

Njoke na pinjaricu, tradicionalno istarsko jelo blagovano u prošlosti na području središnje Istre, predstavili su učenici Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč u sklopu svog projekta Istra na pjatu - njoki na pinjaricu.

Bitna značajka ovog jela brza je i jednostavna priprema iz razloga što su ljudi cijeli dan radili u polju te se jelo moralo pripremiti u što kraćem roku, pa ovo jednostavno jelo nosi više od okusa i mirisa iz davnih vremena, ono je dio identiteta.

- Tijesto se radi od samo tri sastojka, vode, soli i brašna, a mijesi se kuhačom, demonstrirala je srednjoškolka Erin Jahić. Prvi korak pripreme njoki na pinjaricu je umijesiti sve sastojke u zdjeli, voda mora biti zagrijana, a brašno prosijano.

Srednja škola Vladimir Gortan - Scuola media superiore Vladimir Gortan Buje - Buie odlučila se za projekt GoRetro - Reinterpretacija tradicijskog odijevanja čiji je temeljni cilj bio učenicima približiti značajke i obilježja tradicijskog odijevanja koje uključuje cjelokupnu odjevnu opremu, odjeću, obuću i nakit i uređenje glave.

Učenici su imali priliku izraditi replike istarske narodne nošnje reinterpretirajući je u suvremenom urbanom stilu. Osnovni odjevni predmet žena u Istri nekada je bila haljina izrađena od vunenog sukna, krojena na klinove. Važan odjevni predmet bila je i košulja koja je bila izrađena od lana ili konoplje.

Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin u sklopu zavičajnog projekta, kazala je pazinska srednjoškolka Lara Mijandrušić, istražila je Pazinsku jamu, njenu valorizaciju, povijesni i geografski aspekt.

Učenici su, odjeveni u kostime iz 19. stoljeća, na Festivalu zavičajnosti oživjeli duh Dana Julesa Vernea i samog autora koji je za svoj roman Mathias Sandrof, inspiraciju pronašao i u Pazinskoj jami. Tijekom trajanja projekta, učenici su ušli u jamu, proučavali biološku raznolikost, crtali, pisali i guštali na zip lineu.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Pinokjo - pravica o nesvedneme pupiću, zavičajni projekt Srednje škole Buzet (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Čuvari tradicije i zavičajne riječi

Pinokjo - pravica o nesvedneme pupiću, ovogodišnji zavičajni projekt Srednje škole Buzet u znaku je buzetskog dijalekta, prevoditeljskih aktivnosti i ilustracija.

- Svaki je učenik preuzeo jednu ili više uloga, odnosno dio teksta koji se odnosi na pojedini lik, i sa svojim roditeljima, nonićima ili sumještanima, preveo ga na svoj zavičajni govor pa su svi prijevodi spojeni u zajedničku priču, pojasnila je buzetska gimnazijalka Ela Ciliga.

Svevremene poruke Collodijeva Pinocchija, legendarnoga lektirnog djela na kojem su odgojene brojne generacije, govore o ljubavi, poštovanju, uvažavanju, potrebi njegovanja pozitivnih ljudskih vrijednosti i razvijanja radnih navika pa su se pokazale savršenim temeljem za ovogodišnju zavičajnu priču.

Svjesni koliko je važno biti povezan sa svojim korijenima i baštinom, buzetski srednjoškolci posvetili su se jeziku, glavnoj poveznici između mladih i njihovih modernih ideja i djedova, čuvara tradicije.

(Sadržaj realiziran u suradnji s Istarskom županijom)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter