konferencija za novinare

Možemo! i građanske inicijative iz Dajle i Karigadora: Unatoč upozorenjima i primjedbama protiv luka i dalje se forsira štetan projekt

| Autor: Zvonimir Guzić
(Foto Zvonimir Guzić)

(Foto Zvonimir Guzić)


Udružene građanske inicijative iz Dajle i Karigadora, uz podršku stranke Možemo koju su predstavljali saborska zastupnica Ivana Kekin, kordinatorica za Istarsku županiju Dušica Radojčić, te županijski vijećnik Slaven Boljun, održali su konferenciju za novinare u Karigadoru apelirajući prema javnosti da se spriječi izgradnja dviju većih i jedne manje luke u maloj uvali Dajla-Karigador, koja je katastarski podijeljena na grad Novigrad i općinu Brtonigla.

(Foto Zvonimir Guzić)(Foto Zvonimir Guzić)

U uvodu je Radojčić istaknula da borba lokalne zajednice s projektom luka traje već osam godina i da se za sada ništa nije postiglo. Navela je i da bi trebalo postići balans između lokalnog interesa zajednice i javnog interesa, te interesa poduzetnika, jer se ovdje radi na uštrb lokalaca, te se zapitala kakvog smisla imaju razvojni planovi koji idu protiv želja stanovnika.

Obje građanske inicijative najviše smeta što ih uvjeravaju da će luke biti komunalnog karaktera i u interesu lokalnog stanovništva, premda su oni uvjereni da će to postati javna pristaništa na koja će dolaziti i veće brodice.

"Ovi projekti su protiv prostornih planova Istarske županije, jer se planiraju dvije luke lokalnog značaja, a gradit će se 200 s jedne i 63 veza s druge strane, što nam govori da one tada postaju luke državnog značaja i time čitav projekt postaje protuzakonit. Unatoč upozorenjima i 250 potpisanih primjedbi protiv luka i dalje se forsira takav štetan projekt", rekla je Teodora Beletić iz Građanske inicijative Dajla.

(Foto Zvonimir Guzić)(Foto Zvonimir Guzić)

Lokalnim borcima za prirodnu uvalu bez luka podršku je dala i saborska zastupnica Kekin.
"Mi smo uvijek u zaštiti onoga što je zajedničko, drago mi je da su nas i lokalne inicijative prepoznale kao nekoga tko im može dati dodatnu snagu i vidljivost da se njihov problem riješi. Drago mi je da postoje lokalni ljudi koji se usude usprotiviti, organizirati i reći da će njihov prostor na kojem su se rodili, žive i gdje će odrastati njihova djeca biti uništen. Apeliram na vlast lokalne zajednice da prestane sa ovakvim projektima i da ima sluha za ove ljude i njihove interese", rekla je Kekin.

Istaknuo je da za potrebe dvadesetak lokalnih ribara, već postoji lučica kod samostana u Dajli koja zadovoljava njihove potrebe i da nije potrebno graditi lukobrane sa preko 200 vezova. Uvala je sama po sebi dosta plitka, tako da bi se trebalo produbljivati i dno što je samo po sebi ekološki upitno rekli su nam okupljeni građani.

Na kraju je još jednom upućen aple Istarskoj županiji, općini Brtonigla, Gradu Novigradu i Lučkim upravama da izmjene ove projekte u skladu sa željama i potrebama lokalnih stanovnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter