(Snimila Gordana Čalić Šverko)
Tim Lasagna forever - Meštri z najštabelijin klobasicami, pobjednik je prvog Svjetskog prvenstva u izradi istarske klobasice, jednog od sadržaja desetog izdanja međunarodnog sajma S klobasicom u Europu, održanog u Svetom Petru u Šumi, zavičaju kobasica, regionalnom i međunarodnom središtu kobasičarstva. Drugoplasirana je ekipa BPW- Prvi hrvatski klub poslovnih žena Pula, pod nazivom BPW - U biznisu prve wajk, predvođena Mikelom Buršić Lisjak iz Pršutane Buršić, a treći su Poljanci i Lindarci 2.
Pobjedu u ovoj gastronomskoj avanturi gdje se tradicija spaja s kreativnošću, odnjeli su vrsni znalci u kobasičarstvu: Jasminka Benazić i Dalibor Matišić iz supetarskog Histrisa, te Edi Turčinović, Luka Jelenić, Sebastijan Marić i Mladen Dujmović iz okolnih OPG-ova, obrta i tvrtki.
- Delali smo klobasice po domaće kako smo delali od vajk, da ljudi vidiju kako se to stvarno delalo jedan put. Meso se zrizalo, posolilo. Rezalo se na ruke aš ni bilo makine za mlit, ali smo si olakšali z makino. U klobasice gre sol, papar i u vinu skuhani česan, lavrika i ružmarin. Ta tekućina se zlije po mesu i sve skupa zmiša, prenio je Edi Turčinović.
U utrku za prestižnu sajamsku titulu uključilo se jedanaest ekipa kojima je organizator osigurao po šest kilograma mesa, svinjska crijeva, sol, papar, češnjak, vino... Trebali su samo donjeti vlastitu tradicionalnu makinu, punilicu, noževe te proizvode za degustaciju i prezentaciju: rakiju, vino, kolače, suhe kobasice...
U ekipi Crnjac family, isticala se Irena Hrstić u bijeloj majici za raditi klobasice, ali ne u bolničkom već u supetarskom natjecateljskom okruženju, zajedno sa sestričnama, čije su majke djevojačkog prezimena Crnjac: Kristinom Buić Modrušan, Ingrid Buljan i Suzanom Buić Piton.
Ekipu Općine Pićan predvodio je općinski načelnik Dean Močinić, uz njega i pročelnica Martina Bilić te nekoliko sumještana iz Pićna. Uvjeren u pobjedu jer klobasice su, kako je kazao, najbolje z pićonskin vinom, na pitanje čime misle osvojiti žiri, Močinić je uzvratio da su ga kupili, no očito da supetarski žiri nije potkupljiv jer se nisu uvrstili među tri prvoplasirane ekipe. Istarske klobasice radili su i predstavnici gostujuće ekipe iz Udruge Agroturizam Konavle iz najjužnije općine, ispod Dubrovnika.
Natjecateljski timovi dobili su sajamsko odlikovanje za promicanje kulture izrade istarske klobasice i baštinjenje starih zanata dajući doprinos pomno očuvanom zavičaju tradicije, Svetom Petru u Šumi. Istarska klobasica je nasljeđe i bogatstvo vrijednih ljudi. Proizvedena je od pomno odabranog mesa zrelijih domaćih svinja. Uravnoteženog je omjera mesa i masti te mediteranskih začina s dodatkom istarske malvazije. Prvi pisani tragovi o istarskoj klobasici stari su pet stoljeća.
Stručna komisija u čijem je sastavu bilo šest vrsnih poznavatelja tehnologije proizvodnje kobasice, nije imala nimalo lagan zadatak, trebalo je pomno pratiti cijeli proces izrade i tijekom natjecateljskog programa kojeg je vodio Robert Ferlin, obilaziti sva radna mjesta. U prvoj fazi ocjenjivalo se nekoliko kategorija, potom se pet naboljih kobasica ispeklo te se po ustaljenom pravilniku odradilo senzorno ocjenjivanje, pri čemu se bodovao intenzitet pozitivnih mirisa, intenzitet slanoće, dopadljivost mirisa, okus, tekstura i aroma.
Zadovoljan je načelnik Općine Sveti Petar u Šumi Mario Bratulić prvim Svjetskim prvenstvom u izradi istarske klobasice, a govoreći o motivima njegove organizacije kazao je kako očekuje da će do kraja godine uspjeti zaštiti istarsku klobasicu na nivou Europske unije.
- Čekamo samo još neke eventualne primjedbe koje su uputili iz Slovenije, da se to uskladi na nivou ministarstva Slovenije i Hrvatske i da se da konačni zahtjev prema Bruxellesu i zaštiti kobasica na europskom nivou, najavio je Bratulić.
U sklopu sajma S klobasicom u Europu svake se godine izabiru Vitezovi od klobasic. Titule se dodjeljuju zaslužnima za afirmaciju, unapređenje i promociju kobasica kao visokokvalitetnog gastronomskog proizvoda. Također, utemeljiteljima i dugogodišnjim voditeljima kobasičarskih manifestacija te osobama zaslužnim za povezivanje i suradnju među kobasičarima u zemljama srednje i jugoistočne Europe.
Na ovogodišnjem jubilarnom sajamskom izdanju vitezovima i vitezicama od klobasic proglašeni su: Dalibor Matišić, Neven Turčinović, Goran Jančo, Jasminka Benazić i Mirabela Opančar. Dali su vitešku riječ da će zauvijek poštivati kobasice svake vrste, frigane, kuhane, pečene i sušene, da će širiti bratstvo ljubitelja kobasica te u svakoj prilici slaviti kako ovu plemenitu namirnicu tako i majstore koji je nesebično pripremaju.
Ponjevši u svijet časni naslov viteza od klobasic kojeg im je uručio prvi vitez od klobasic Mario Bratulić, obvezali su se da će svijetom pronositi ugled i ponos drevnog i plemenitog Svetog Petra u Šumi, mjesta gdje kobasica zbližava i oplemenjuje sve ljude svijeta.