zazubice

FOTO / Jela iz pinjate: Sezonske namirnice i tradicija u prvom planu istarskih konoba do kraja mjeseca

| Autor: Doria Mohorović


Istarska maneštra s trukinjom, jota, domaći fuži sa šugom od kokoše, štrudel i frite na kušine sa skutom i medom samo su neka od autohtonih jela prepoznatljiva za naš kraj, koja će se, od ovog petka pa do 29. ožujka, nuditi u istarskim konobama na području Kanfarana, Svetvinčenta i Bala.

Riječ je o još jednom izdanju manifestacije "Tradizione a tavola: Jela iz pinjate", u sklopu koje će posjetitelji moći uživati u autentičnim istarskim jelima po promotivnim cijenama. Najavljeno je to jučer u Izletištu Pekici kraj Savičente koje je, osim po domaćim jelima, mnogima poznato i po mirisnim poljima lavande.

Osim spomenutog OPG-a Pekica, posebno napravljene menije od tri slijeda, uz čašu vina ili aperitiv, nudit će i konoba Klarići u Klarićima, konoba Poli Ondine u Bričancima, konoba Mrgani 42 u Mrganima kraj Kanfanara te konoba Kod Kancelira u Balama. Jelovnike temeljene na tradiciji našeg kraja, na kojima su odrasle brojne generacije Istrijana, osmislili su ugostitelji u suradnji s turističkim zajednicama općina Svetvinčenat, Bale, Vrsar i rovinjskom hotelskom kućom Maistra.

Domaće i sezonsko

Ova gourmet manifestacija, koja je započela nešto prije korone, nastala je kao rezultat suradnje klastera turističkih zajednica Bala, Svetvinčenta, Kanfanara, Rovinja, Vrsara, rovinjske hotelske kuće Maistra i lokalnih ugostitelja. Dio doživljaja, kao i to što će se nuditi u sklopu četvrtog izdanja, prezentirali su direktor Turističke zajednice Općine Svetvinčenat Dean Pustijanac, direktor baljanskog TZ-a Sandi Drandić, Ivana Maružin, direktorica TZ-a Općine Kanfanar, Aleksandra Pekica iz OPG-a Pekici, Boris Orlić, vlasnik konobe Klarići te Zorica Bocić iz tvrtke Maistra, začetnica ovog projekta.

- Želja je bila da kroz manifestaciju prezentiramo naša lokalna, tradicijska jela, ono po čemu je Istra poznata, a što je i motiv dolaska posjetitelja. Vidimo da s napretkom turizma ovakve manifestacije sve više dobivaju na važnosti. Ipak, ovo je nešto naše i autohtono, to je komparativna prednost malih općina, koje su jedinstvene i daju dodanu vrijednost turističkoj ponudi, kazao je Pustijanac.

Ovaj gourmet događaj dobio je svoje mjesto u predsezoni upravo da bi se i u ovo vrijeme privukli turisti i ponudili im se ukusni doživljaji. Dosad je, navela je Maružin, odaziv uvijek bio velik, a gosti dolaze iz cijele Hrvatske, Istre, ali i šire okolice.

- Na menijima će biti puno sezonskih namirnica kao što su jela sa šparugama. No, budući da smo još i u znaku zime, bit će puno maneštra pripremljenih na razne načine, tradicionalnih tjestenina i raznih umaka. Sve konobe imaju različite menije, ali svi u okusu imaju nešto autentično, nešto naše starinsko i nešto što nije toliko eksponirano u ugostiteljskim objektima. Gost koji dolazi u Istru želi kušati baš nešto autohtono. To nam je glavno načelo, da nudimo ono lokalno, tradicijsko i, koliko je moguće, sezonsko, rekla je Maružin.

Zaboravljeni okusi

Prema njenim riječima, ono što manifestaciju čini drugačijom je to što u sklopu posjeta konobama, gosti i sudionici manifestacije mogu besplatno preuzeti brošure "Jela iz pinjate".

- One su jako bogate sadržajem, kroz vrlo lijepe tekstove pričaju priče o tim našim zaboravljenim jelima, a isto tako nude i recepte pa se gosti mogu okušati u njihovoj pripremi kad se vrate svojim kućama. Nastojimo biti odgovorni u smislu prenošenja znanja i educiranju naših gostiju o vrijednostima koje mi nastojimo sačuvati od zaborava. Sigurni smo da će gosti uživati u mirisima i okusima istarske kuhinje, poručila je direktorica kanfanarskog TZ-a.

Aleksandra Pekica, koja se ovog puta našla u ulozi domaćina, na licu mjesta pripremila je jela koja će se naći i na promotivnom meniju pa je tako između priče i druženja mijesila domaću tjesteninu i pekla kruh. Istaknuvši zadovoljstvo što je uključena u ovu priču koja nastoji očuvati tradiciju, rekla je da su mnogipomalo zaboravili na tradicionalna jela, osobito onakva kakva su pripremali naši stari, a koja su se u pinjatama kuhala satima. Stoga će goste koji se žele podsjetiti na okuse djetinjstva dočekati s autentičnim jelima poput maneštre sa slancem ili raviolima s četiri vrste sira u umaku od pancete.

Na to se nadovezao Sandi Drandić, direktor baljanske turističke zajednice, naglasivši važnost manifestacije koja vraća fokus na tradicionalnu kuhinju, a koja, kaže, nije dovoljno vidljiva u sadašnjoj gastro ponudi. S njine se složio i vlasnik konobe Klarići, istaknuvši da u ovim konobama gosti imaju priliku kušati nešto domaće, izvan komercijalne ponude koja se temelji na steakovima i burgerima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter