vjerna čitateljica

Đina Dobrić ima 90 godina, ali ne može bez Glasa Istre i pješačenja

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)


- Đina Dobrić podrijetlom iz Staniševa, iz okolice Koromačna, već pedesetak godina živi u Labinu. Nekada je bila prodavačica u više trgovina a već je dugo u mirovini. Gospođa Đina ima 90 godina ali svakoga dana pješači i ne može bez Glasa Istre, čija je redovna čitateljica.

- Svako jutro dođem tu u cafe bar Bač kako bi pročitala Glas Istre i vidjela što ima novoga kod nas i u svijetu. Prolistam novine od početka do kraja a onda pročitam ono što me baš zanima. Budem tu barem sat vremena sa novinama, da mi vrijeme brže prođe a »uz put« se informiran.

Svaki petak kupim 24 sata i jednom mjesečno Labinštinu info. Kada sam radila manje sam čitala jer nisam imala toliko vremena. Inače, radila sam svugdje, na Skitači, u Koromačnu, Trgetu, Diminićima pa u Labinu gdje se sada prodaju motori. Sve sam prošla. Svako jutro dođem tu na kavu i pročitam Glas Istre.

Ća ću doma, živim sama, muž je umro prije 13 godina, sin plovi a kćerka koja živi u starom gradu mi donese ručak. Dugo sam živjela u Koromačnu a sa petnaest sam počela raditi. Lijepo mi je tu u Labinu, bolje nego tamo na selu gdje nema više ničega. Ništa mi ne fali, nemam nikakve primjedbe, sve mi je blizu.

Sada je sve skuplje kada je došao euro ali imam dobru penziju - oko 770 eura jer sam dobila dodatak od supruga koji je imao dobru penziju. Ja sam zadovoljna, govori nam gospođa Đina koja se ne žali ni na zdravlje, osim što slabo čuje pa koristi slušni aparat. Razlog je možda njenom dobrom zrdavlju i u svakodnevnom hodanju.

- Svaki dan pješačim, napravim đir po Labinu, nekada sa prijateljicom a više puta sama hodam. Noge me služe, srce i tlak su dobro samo što više ne čujem kao nekada, bez aparata sam gluha.

Mogu sve jesti a uz pomoć naočala dobro vidim i sve mogu pročitati a velika slova i bez naočala. Ja sam zadovoljna, samo da me zdravlje posluži, rekla je gospođa Đina koja je 26. siječnja proslavila 90. rođendan i koja se nada da više neće biti rata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter