Povijesni dan za rovinjsku bolnicu

FOTOGALERIJA / Nakon gotovo tri desetljeća, opet će se izvoditi operacije

| Autor: Milan Pavlović


Nakon dovršetka projekta obnove operacijske sale i pratećih prostora danas je u Rovinju svečano obilježeno otvaranje Dnevne bolnice - jednodnevne kirurgije u Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" čime se ta bolnica, nakon gotovo 30 godina, vratila svojim korijenima.

Navedenim projektom, vrijednim više od 300 tisuća eura, uređena je kompletna dnevna bolnica površine gotovo 208 metara kvadratnih u kojoj se, pored operacijske dvorane, nalaze i sobe za pripremu pacijenata, sobe za oporavak, te prostorije za sterilizaciju opreme i pripremu liječnika.

Posebnost ovog projekta, kako se moglo čuti, čini to da se obnovom stare imperijalne operacijske sale dobila operacijska dvorana od 42 kvadratna metra s prozorom površine 20 metara kvadratnih što je izuzetno bitno za pregled i osvjetljavanje operacijskog polja, te to prirodno dnevno svjetlo, uz sva dodatna umjetna i fokusirana svjetla, pruža kirurzima koji će se operacijskom salom služiti optimalne uvjete za izvođenje zahvata.

Mnogi od gostiju koji su po prvi put bili u toj prostoriji složili su se da se radi o operacijskoj sali "s najljepšim pogledom" s obzirom na to da se kroz veliki prozor pruža savršeni pogled na borovu šumicu i more, idilični okvir koji već više od jednog stoljeća okružuje objekte ove zdravstvene ustanove.

Projekt obnove operacijske sale, kako je rečeno u uvodu svečanosti, predstavlja krunu dosadašnjeg rada bolnice jer se obnovom operacijske sale i njezinom ponovnom aktivacijom "zaokružuje usluga u profesionalnom i stručnom smislu" čime ustanova još snažnije ulazi u buduće razdoblje.

"Pratite nas godinama i svjedoci ste da bolnica raste i razvija se, te da gradimo budućnost razmišljajući o tradiciji i našoj blistavoj prošlosti. Ova bolnica osnovana je 1888. godine i vjerujem da će na ovom istom mjestu ostati i poslovati još puno stoljeća. U proteklom razdoblju puno je toga napravljeno i investirano u nju, poput značajne investicije u bazenski kompleks koja nam je pomogla da se snažno pozicioniramo u segmentu rehabilitacije s pomoću morske vode, talasoterapije i hidrokineziterapije, a u čijoj nam je realizaciji nemjerljiv doprinos dao Grad Rovinj.

Tu je i 2,3 milijuna eura vrijedna investicija u nove odjele za dječju rehabilitaciju koje radimo uz potporu Istarske županije i svih gradova i općina u njoj, što je jedna predivna priča u kojoj su se 43 različita subjekta služila da vrijedi investirati u budućnost i sigurnost naše djece.

Mogao bih vam pričati i o norveškim fondovima i posebnom projektu u kojem ćemo koristiti toplinske pumpe s tehnologijom voda-voda kako bi grijali sve naše odjele, ali ja ću vam danas pričati o obnovljenoj operacijskoj sali, što je u financijskom smislu bila možda i najmanja investicija od svih navedenih, ali je zato u stručnom smislu najveći iskorak koji je ova bolnica napravila u zadnjih 30 godina.", kazao je na svečanosti ravnatelj bolnice dr. Marinko Rade.

Podsjetio je da 1996. godine "iz nekog razloga" kirurgija zatvorila u ovoj ustanovi koja je "rođena" kao kirurška bolnica i u kojoj je rehabilitacija uvijek bilo jak segment usluge koju je pružala.

"Kad sam došao za ravnatelja 2010. godine bili smo registrirani za nekoliko djelatnosti, a to su bile fizikalna medicina i rehabilitacija, fizikalna terapija i ortopedija s traumatologijom.

S ponosom ja danas mogu kazati da smo proširili našu djelatnost i da imamo dječju ortopediju, dječju rehabilitaciju, pedijatriju, neuropedijatriju, neurologiju kliničku psihologiju, psihologiju, logopediju, edukacijsku rehabilitaciju, anesteziologiju i medicinu boli, te sada ponovno uvodimo, kao što je trebalo oduvijek biti, i kirurgiju. Mi danas imamo toliko snažne stručne temelje da ja više nemam bojazni za njezinu budućnost već se radujem novim izazovima i nastavku rasta i razvoja.", kazao je Marinko Rade.

S kadrovskim ekipiranjem, kad je kirurška djelatnost u pitanju, u bolnici su započeli još prije tri i pol godine, te u ovom trenutku, kako nam je kazao, bolnica ima dva docenta, dva izvanredna profesora, dva primarijusa. "Imamo profesora Jurdanu koji će voditi ortopedski tim, doktora Salamona koji je već dugi niz godina "naj doktor" u Republici Hrvatskoj, doktora Olega Nikolića koji je subspecijalist dječje ortopedije, a tu su i sestre koje već treniraju i s nestrpljenjem čekaju prvu operaciju koja bi se trebala dogoditi kroz narednih mjesec dana.", zaključio je.

Velibor Drakulić iz Ministarstva zdravstva kazao je da rovinjska bolnica danas predstavlja jednu od značajnih ustanova u Istarskoj županiji, ali i na nacionalnom nivou. "Osim registriranih djelatnosti u okviru kojih pruža zdravstvene ustanove na visokoj razini, zahvaljujući prije svega stručnom i kvalificiranom kadru bolnica je prepoznata kao značajna ustanova i po korištenju prirodnih ljekovitih činitelja i pružanja usluga u zdravstvenom turizmu.

Vjerujem da će dnevna bolnica s jednodnevnom kirurgijom dodatno unaprijediti razvoj i podići razinu usluga u cijelosti što je značajan korak naprijed, ali i bitan preduvjet za proširenje usluga u okviru bolnice.", kazao je Drakulić.

I gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga podsjetio je da je, uz jučerašnje otvaranje kirurgije, prije godinu dana otvoren bazenski kompleks i cjelokupni terapeutski dio koji su osnova razvoja i rada bolnice, te da s Istarskom županijom gradovi i općine sudjeluju u velikom projektu gradnje Odjela za dječju rehabilitaciju, koji će također ubrzo otvoriti vrata.

"S ova tri velika projekta, uz ostale manje infrastrukturne projekte, te uz obnovu šetnice, a sutra, nadam se, i zajedničku obnovu ovog velebnog parka u sklopu bolnice koji je pod konzervatorskom zaštitom, nadam se da ćemo vratiti zaista onaj pravi i prepoznatljivi štih koji je ova ugledna ustanova imala od svog osnivanja.", rekao je Paliaga.

Istarski župan Boris Miletić kazao je da su još prije petnaestak godina neki možda i drugačije gledali na budućnost područja na kojem se nalazi bolnica, te da treba čestitati ravnatelju na viziji kojom je usmjerio pravac razvoja te zdravstvene ustanove, kao i Gradu Rovinju koji je odlučio, te investicijama osigurao da ovo područje dugoročno ostane u javno-zdravstvenoj funkciji.

"Zdravlje je najbitnije, a kako kažu zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu. Ovo je stvarno istarska bolnica, ali i ne samo jer i jedan dio Primorsko-goranske županije može gravitirati ovome području. Otvaranjem jednodnevne kirurgije skratit će se liste čekanja za određene zahvate, što je veliki iskorak", poručio je župan Boris Miletić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter