Reciklirani papir za djecu

Medulinski Šantadur održao zanimljive radionice

| Autor: Vanesa Begić
(Osobna arhiva)

(Osobna arhiva)


Medulinski Šantadur – Centar baštine i održivog razvoja uvijek održava vrlo zanimljive i kreativne sadržaje za najmlađe, uz didaktički vrlo zanimljive programe.

Ove se godine prvi puta pridružio nacionalnoj manifestaciji Noć muzeja čija je tema bila "Muzeji i nova publika".

Kao jedan od 15 organizatora programa Noći muzeja u Istri (uključujući velike i male muzeje, galerije, zbirke, knjižnice i druge baštinske i kulturne ustanove i organizacije), centar Šantadur je - za druženje malih sumještana i posjetitelja s kulturom i umjetnošću - u goste pozvao posebnu gošću, magistru dizajna Anu Cvitić, iz studija »Moj papir«.

Ana je za ovu priliku osmislila, pripremila i vodila edukativno-kreativnu radionicu ručne izrade recikliranog papira za djecu, a pozivu organizatora odazvalo se više od 20 mališana u dobi od pet do deset godina te nekolicina roditelja.

(Osobna arhiva) (Osobna arhiva)

Polaznici su tako od voditeljica mogli saznati od kojih se sve vrsta drva dobiva papir, što je to celuloza i za koja je svojstva papira zaslužna, ali i može li se papir izraditi od majice, plahte, stabljike cvijeta ili pak slame…

- Potom su djeca uronila svoje ručice u vodu i pulpu te usvajajući nove, čarobne vještine i znanja, tehnikom koja je gotovo jednaka onoj koja se rabila u Kini prije dvije tisuće godina, starom papiru umjetničkim recikliranjem udahnula novi život. I zaista, izradili su medulinski mališani i posjetitelji predivne, jedinstvene, šarene papire, različitih oblika i tekstura, dodajući u njih sušeno cvijeće i listiće, stvarajući jedno po jedno, prava mala umjetnička djela, vele iz Šantadura.

Sonja Boljun Vojak je sve prisutne razveselila i priliku učinila posebno slatkom i svečanom, poklonom od čak deset vrsta odličnih, domaćih kolača.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter