župan miletić

Recept za bespravnu gradnju je jednostavan: Treba spustiti ovlaštenja na regionalnu i lokalnu razinu

| Autor: Milan Pavlović
Ilustracija / Boris Miletić (Foto: Arhiva Glasa Istre / Snimio: Milivoj Mijošek/Glas Istre)

Ilustracija / Boris Miletić (Foto: Arhiva Glasa Istre / Snimio: Milivoj Mijošek/Glas Istre)


U skladu sa Strategijom hrvatskog turizma, Istra već sada jest turistička destinacija visoke vrijednosti, koja nudi širok spektar kvalitetnih, autentičnih turističkih doživljaja u različitim segmentima turističke potražnje.

No, tu su i brojni izazovi koji su, s obzirom na to da se radi o regiji koja ostvaruje najbolje turističke rezultate, upravo u Istri i najizraženiji. To su, među ostalim, pritisak na resurse tijekom glavne sezone koji dovodi do pretrpanosti, gužvi, onečišćenja i degradacije okoliša, izazovi u upravljanju otpadom, vodnim resursima i zaštitom prirodnih područja, nedostatak radne snage i izazov održavanja kvalitete turističkog iskustva u uvjetima masovnog turizma o kojima se u Istri već neko vrijeme razgovara.

Gostujući nedavno na panelu konferencije Glasa Istre o održivom turizmu istarski župan Boris Miletić podsjetio je na primjer razvijenih turističkih destinacija koje su stavile moratorij na mogućnost kategorizacije u stambenim zonama jer je to počelo imati negativan utjecaj na lokalno stanovništvo.

- Kad govorimo o bespravnoj gradnji držim da recept treba biti vrlo jednostavan. Inspektorat se trudi, ali očito nema dovoljno ljudskih resursa, zbog čega treba spustiti ovlaštenja na regionalnu i lokalnu razinu gdje ćemo se sigurno znati s tim problemom puno efikasnije boriti. Uostalom, to su pokazale sve funkcije koje su spuštene na regionalnu i lokalnu razinu, od izdavanja akata, naovamo, pa i preuzimanja ureda državne uprave, jer su nama aktivnosti iz tog djelokruga rada prioritet. S druge strane, osim nelegalnih gradnji u zaštićenim područjima koja već podliježe kaznenoj odgovornosti, mislim da bi to trebao biti i svaki drugi napad na prostor, odnosno da se to ne smije tolerirati. Kada bi naši divlji graditelji, a i strani državljani koji se upuštaju u bespravnu gradnju u Istri znali da bi mogli završiti u zatvoru i biti daleko drastičnije financijski kažnjeni, vjerujem da se u tako nešto ne bi ni upuštali. Jer vidimo da toga nema ni na Bledu ni u Njemačkoj, kazao je Boris Miletić.

Rast svjetskog turizma te uključivanje i nekih nacija koje ranije nisu toliko putovale dovele su već tijekom proteklog desetljeća do pojave overturizma, odnosno pretrpanosti popularnih destinacija. Ako bi morali definirati taj pojam, to je stanje u kojem je turista previše u nekoj destinaciji tako da s time nisu sretni ni domaćini ni gosti.

Održivi turizam brana je takvom stanju i poruka da želimo turizam koji neće opterećivati neku sredinu i od kojeg će lokalno stanovništvo imati korist i moći dobro živjeti. U tom smislu novi zakon svakako je dobar prvi korak u tom smjeru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter