Završna konferencija izuzetno vrijednog projekta Innovaoliva

Zelena tranzicija i održivi razvoj budućnost su poljoprivrede

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Primjenom novih mogućnosti prerade komine postiže se rasterećenje okoliša (Foto: Facebook Agrolaguna)

Primjenom novih mogućnosti prerade komine postiže se rasterećenje okoliša (Foto: Facebook Agrolaguna)


Dragocjena znanja o "zelenoj tranziciji" i iskorištavanju poljoprivredne biomase, usvojili su poljoprivrednici u sklopu projekta Innovaoliva koji se provodio od studenog pretprošle godine do siječnja ove. U povodu njegovog uspješnog okončanja, u Centru za manifestacije i kulturu Novigrad održana je završna konferencija.

U projektu su sudjelovali istarski LAG-ovi: LAG Sjeverna Istra, LAG Središnja Istra, LAG Istočna Istra, LAG Južna Istra te dalmatinski LAG Mareta. Proveden je u okviru pod-mjere 19.3.2. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020., a u njega se uključilo zainteresiranu javnost, mahom predstavnike lokalnih OPG-ova, udruga poljoprivrednika i poljoprivrednih zadruga.

Provedene aktivnosti te ostvarene rezultate projekta, na završnoj konferenciji predstavili su Anteo Milos, predsjednik LAG-a Sjeverna Istra, Iva Juranović, voditeljica LAG-a Sjeverna Istra, Mario Vukelić, projektni menadžer Znanstveno tehnologijskog parka sveučilišta u Rijeci - STEP RI d.o.o te Sanja Rukavina, voditeljica LAG-a Mareta.

(Foto: LAG sjeverna Istra)Sa završne konferencije projekta Innovaoliva održane u Novigradu (Foto: LAG sjeverna Istra)

Kružno gospodarstvo

- Vjerujem da je tema resursne učinkovitosti i zelene tranzicije nešto s čime se svi susrećemo u svakodnevnom radu. To se odnosi kako na javni sektor, tako i na poduzetnike i poljoprivrednike u privatnom sektoru, budući da se od svih nas traži prilagodba novom modelu kružnog gospodarstva. Kružno gospodarstvo se često povezuje s recikliranjem otpada, to je tema o kojoj slušamo već godinama, međutim činjenica jest da ono obuhvaća mnogo širu dimenziju. Pretvorba dosadašnjeg otpada, zelenog ili bilo kojeg drugog, u novu sirovinu, otvara potencijalna rješenja kroničnog pomanjkanja materijala i energenta na tržištu. Za postizanje tog cilja potrebna je otvorenost prema inovacijama, a to je moguće jedino uz edukaciju. Stoga su informiranje i edukacija javnosti u srži ovog projekta. Projektom smo željeli da lokalni ljudi upoznaju sve aktualne trendove u zbrinjavanju ostataka poljoprivredne proizvodnje, posebice ostataka iz maslinarstva, a u prvom redu komine, čije nepropisno odlaganje predstavlja veliko opterećenje za okoliš. Primjenom novih mogućnosti prerade komine postižemo ne samo rasterećenje okoliša, već ona otvara i nove ekonomske benefite za poljoprivrednike uključene u takvu vrstu kružnog gospodarstva, istaknuo je Anteo Milos.

Dodao je da je upravo stoga dobro što su se udružili svi LAG-ovi u Istri, s obzirom da je Istra uz Dalmaciju područje gdje se maslinarstvo najintenzivnije provodi, te biomasa iz tog segmenta najistaknutija u ovoj priči.

Program edukacije

STEP RI d.o.o.- Znanstveno tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci u sklopu projekta provodio je program edukacije na temu inovacije poslovnih modela u poljoprivredi, u kojemu su sudjelovali poljoprivrednici s područja Istarske i Zadarske županije.

- Na tragu edukacije izrađen je i priručnik Inovacija poslovnih modela u poljoprivredi kako bi sadržaji edukacije bili dostupni i široj javnosti, objavom priručnika na mrežnim stranicama LAG-ova. Poslovni model obuhvaća način na koji poduzetnik stvara svoje proizvode i usluge, kako ih isporučuje svojim kupcima i naplaćuje, to bi bila školska definicija poslovnog modela, rekao je Mario Vukelić.

Pojasnio je da se uz poslovni model priča vrti i oko toga kako poljoprivredno gospodarstvo utječe na društvo i okoliš, kako integriranje novih tehnologija utječe na promjenu poslovnog modela te kako započeti put prema kružnom gospodarstvu na način da to u konačnici bude ekonomski isplativo za poljoprivrednike.

Primjena stečenih znanja

Projektom se još jednom pokazalo da LAG-ovi prate potrebe na terenu, kazala je Iva Juranović, voditeljica LAG-a Sjeverna Istra.

- Uključivanjem zainteresirane javnosti u projektne aktivnosti, sudionici su upoznali praktične primjere zelene tranzicije i kružnog bio-gospodarstva u poljoprivredi. Na tragu činjenice da su u novom programskom razdoblju ove teme zastupljene u okviru svih fondova i programa Europske unije, te su unutar njih svojevrsni prioriteti ulaganja, vjerujemo da će sudionici projekta moći primijeniti stečena znanja u provedbi novih projekata i ulaganja u okviru svojeg poslovanja. Sigurni smo da će takva zelena ulaganja svakako doprinijeti povećanju kvalitete života na našem području, naglasila je Juranović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter