Studijski posjet talijanskoj regiji Umbriji bio je usmjeren na inovacije (Foto: Lag Sjeverna Istra)
Istra je prepoznata kao najbolja svjetska maslinarska regija. Maslinarska proizvodnja iz godine u godinu se povećava, a time i biomasa koja ostaje nakon prerade. Upoznavanju poljoprivrednika s inovativnim praksama u gospodarenju biomasom iz maslinarstva i vinogradarstva, doprinio je projekt INNOVAOLIVA kojeg provodi LAG Sjeverna Istra zajedno s partnerima.
Odgovorno gospodarenje resursima i valorizacija ostataka, već su neko vrijeme među načelima u svim gospodarskim granama, pa tako i u poljoprivredi. Poznato je da i poljoprivredna biomasa predstavlja veliko opterećenje za okoliš ako se tretira kao otpad, te se na istarskom području posebno ističe problem zbrinjavanja otpada iz maslinarstva, komine, tijekom sezone prerade maslina. Na tragu ovog problema, četiri istarska i jedan dalmatinski LAG, proveli su projekt usmjeren na upoznavanje javnosti s mogućnostima valorizacije poljoprivredne biomase, te njezinim ekološkim, kao i financijskim prednostima.
Istarski LAG-ovi, LAG Sjeverna Istra, LAG Središnja Istra, LAG Istočna Istra, LAG Južna Istra te dalmatinski LAG Mareta, proveli su projekt INNOVAOLIVA u okviru podmjere 19.3.2. iz programa Ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014. - 2020., u kojeg su uključili zainteresiranu javnost sa svojeg područja, mahom predstavnike lokalnih OPG-ova, udruga poljoprivrednika i poljoprivrednih zadruga. Cilj projekta bio jest uputiti poljoprivrednike u mogućnosti valorizacije poljoprivredne biomase i uvođenje inovacija u svoju proizvodnju. Valorizacijom biomase uz stvaranje novih proizvoda dodatne vrijednosti postiže se s jedne strane rasterećenje okoliša, a s druge se strane povećava konkurentnost poljoprivrednika s obzirom na to da će stvoriti nove proizvode iz sirovine kojom već raspolažu, iz biomase.
Kako bi sudionici projekta upoznali suvremene mogućnosti primjene biomase i uvođenja inovacija u svoje poslovanje, aktivnosti projekta su obuhvatile studijska putovanja primjerima dobre prakse te sudjelovanje u kratkim programima edukacije. Edukacije »Inovacija poslovnog modela u poljoprivredi« te »Brendiranje i marketing poljoprivrednih proizvoda i usluga« imale su kao cilj jačanje poslovnih vještina poljoprivrednika i obrtnika, kako bi se lakše pozicionirali na tržištu i uspješnije plasirali svoje proizvode. Studijsko putovanje na Krk u posjet komunalnom poduzeću Ponikve eko otok Krk, imalo je za cilj upoznati jedan organizirani model gospodarenja biomasom iz maslinarstva.
Studijski posjet talijanskoj regiji Umbriji bio je usmjeren na inovacije: ondje su posjećeni gospodarstvenici koji primjenjuju biomasu na inovativne načine, kao što je primjerice proizvodnja električne energije, izrada proteina za prehranu kućnih ljubimaca, izrada suplemenata prehrani na bazi polifenola iz vinove loze, izrada suplemenata u prehrani i drugo. Uz gospodarstvenike, posjećene su i znanstveno-istraživačke institucije u kojima su predstavljeni inovativni projekti u sektoru maslinarstva i povrćarstva.