DOZNAJEMO

Odlična vijest stiže iz Istre: Uskoro prvi panel za ocjenu kvalitete mesa u Hrvatskoj

| Autor: Milan Pavlović
Dobro poznavanje vrijednosti i kategorije mesa autohtonih životinja omogućava i kvalitetniju pripremu (Foto: AZRRI)

Dobro poznavanje vrijednosti i kategorije mesa autohtonih životinja omogućava i kvalitetniju pripremu (Foto: AZRRI)


Agencija za ruralni razvoj Istre u ovoj godini obilježila je dva desetljeća rada. Ta županijska tvrtka osnovana je 2003. godine sa zadatkom povezivanja javnog i privatnog sektora, te za pripremu i provedbu projekata u ruralnom prostoru. Misija tvrtke je promocija istarskih poljoprivrednih proizvoda i namirnica, njihovo povezivanje sa sektorom turizma, ugostiteljstva i hotelijerstva, te zaštita istarskih autohtonih pasmina boškarina, tovara, ovce i koze kroz razvojne programe i vraćanje života u ruralni prostor Istre.

Prilagodba trendovima

Mnogi od danas izuzetno uspješnih projekata koje je u zadnjih dvadesetak godina pokrenuo AZRRI bili su svojevrstan put u nepoznato, no bez tih pilot projekata istarska gastronomija, ali ne samo ona, već i čitava Istra, vjerojatno bi u vrlo kratkom vremenu ostala bez nekih od svojih najprepoznatljivijih tradicionalnih simbola kao što su istarsko govedo ili boškarin, istarski tovar ili istarska koza.

Igor Merlić (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)Igor Merlić (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Krajem 2023. godine s Gortanovog brijega nedaleko Pazina, odnosno iz AZRRI-jevog Edukacijsko-gastronomskog centra stigla je još jedna zanimljiva inicijativa vezana uz razvoj prvog Hrvatskog senzornog panela za meso. Djelatnici AZRRI-a koji se u svom djelokrugu posla bave gastronomskom afirmacijom mesa, Jasenka Kapuralin, Edmondo Šuran i Gordan Šubara, s profesorima Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zavoda za specijalno stočarstvo, dva su dana, praktički odvojeni od vanjskih utjecaja, stvarali temelje ove nove inicijative koja bi u konačnici trebala rezultirati uspostavom novog i kompetentnog panela za ocjenjivanje kvalitete svih mesa. Ova ideja dolazi iz prijeke potrebe da se postojeći zastarjeli senzorni paneli, koji su uglavnom manjkavi i neučinkoviti, moderniziraju i prilagode trendovima na tržištu mesa.

Pomoć kuharima

Osobito je od velike važnosti da se u kreiranje panela uključe i profesionalci ostalih struka, na primjer kuhari, proizvođači mesa i slično kako bi se znanje i edukacija proizašli iz panela mogla u konačnici i primjenjivati.

Naime, sukladno iskustvima AZRRI-a odnosno stručnjaka iz Edukacijsko-gastronomskog centra Istre uočene su mnoge nepoznanice kuharske struke u izražavanju kvalitete svih tipova i kategorija mesa, što direktno utječe i na način pripreme mesa za krajnje konzumente, odnosno njihove goste. S toga je vrlo važno da se stvore adekvatni alati, a senzorni panel je jedan od njih, kako bi se kuharima približile senzorne vrijednosti različitih mesa odnosno kako bi bili educirani prepoznavati i pripremati različita mesa upravo sukladno mesnim vrijednostima i kategorijama.

- Stočarstvo krških krajeva, kao što je istarsko podneblje, bez obzira na relativnu škrtost istarske zemlje, nudi jedinstvene mogućnosti i vrhunske odlike mesa za proizvodnju jedinstvenih proizvoda koji se, okrunjeni vrijednostima »teritorija«, lako plasiraju na domaće i strana tržišta. Ovakav alat kao što je senzorni panel za vrednovanje mesa direktna je pomoć i podrška u proizvodnji vrhunskih mesa te očuvanja stočarstva Istre ali i cijele Hrvatske, komentirajući tu inicijativu kazao je direktor AZRRI-ja Igor Merlić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter