od 1. do 15. prosinca

Draga nam je zima dok kapuza ima! U konobama središnje Istre gastro manifestacija s tradicionalnim jelima

| Autor: Gordana Čalić Šverko
U Istri je u prosincu kapuz zvijezda stola (Snimila Gordana Čalić Šverko)

U Istri je u prosincu kapuz zvijezda stola (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Treće izdanje gastronomske manifestacije "Draga nam je zima dok kapuza ima!" koja će se od 1. do 15. prosinca odvijati u ugostiteljskim objektima u središnjoj Istri najavljena je u Tomažovoj konobi u Voštenima.

Konferenciji za medije prisustvovali su direktorica Turističke zajednice središnje Istre Sanja Kantaruti, pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu Ezio Pinzan, predsjednica Ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Pazin Svetlana Buljan, vlasnik obrta Ciburiproduct Dean Matić te voditeljica Tomažove konobe Anamarija Vošten.

Anamarija Vošten, Ezio Pinzan, Sanja Kantaruti, Dean Matić i Svetlana Buljan na jučerašnjoj konferenciji za medijeAnamarija Vošten, Ezio Pinzan, Sanja Kantaruti, Dean Matić i Svetlana Buljan na jučerašnjoj konferenciji za medije (Snimila Gordana Čalić Šverko)

U prvih petnaest dana prosinca koliko traje ova gastro manifestacija, ugostitelji će nuditi razna tradicionalna jela istarske kuhinje i/ili moderniziranu verziju jela spravljenu od kiselog kupusa i suhomesnatih proizvoda, a sve s ciljem povezivanja ugostitelja i lokalnih OPG-ova te jačanja gastronomske ponude središnje Istre u posezoni.

Meniji s tri slijeda

Uvertira u zimsko razdoblje bit će meniji u kojima će glavnu ulogu imati kiseli kupus, a sastojat će se od predjela, glavnog jela i deserta te će se nuditi po promotivnim cijenama u rasponu od 18 do 30 eura. U manifestaciju je uključeno šest ugostiteljskih objekata. Agroturizam Stara štala, Borut, Cerovlje, koji nudi jotu sa suhim svinjskim mesom, potom kobasice, restani krumpir i kuhani kiseli kapuz te domaći kolač po cijeni od 18 eura.

Na meniju konobe Dišpet, Zajci, Pićan, su rikola, kapuz, pršut, sir, čvarci, salata, potom gratinirani kapuz s junećim burgerom i kiselim kapuzom te flambirane jabuke, po cijeni od 22 eura. Konoba Doma, Kranjci, Sveti Petar u Šumi, odlučila se za pripremu menija na kojem su kuhani svinjski jezik sa salatom od kapuza, bobići i suhi pomidorini, potom istarska kobasica na gradelama s kapuzom i fažolom po starinski sa začinjenim senfom te slatka palenta po cijeni od 19 eura. Konoba Marino, Gračišće, nudi aperitiv dobrodošlice, jotu, kobasice, ombolo, kiseli kapuz, pancetu, fritule i cukerančiće za 20 eura.

Restoran & pizzeria Tinjanski Vijulin, Tinjan, na svom meniju ima pljukance s mladim kapuzom i komadićima istarske kobasice, potom svinjeću roladu, kuhani kiseli kupuz, Anin krumpir, kao i žličnjak od skute, smokvu u crnom vinu, džem od pečene jabuke, limunovu koricu i tostirane orahe za 30 eura. Tomažova konoba, Vošteni, Sveti Lovreč, nudi: aperitiv dobrodošlice, pljukance s gljivama na maslinovom ulju i panceti, kapuz salatu, potom ombolo, kobasice, kiseli kapuz i krumpir te domaći kolač za 28 eura.

Organizatori gastro manifestacije su TZ središnje Istre i Udruženje obrtnika Pazin uz pokroviteljstvo obrta Ciburiproduct iz Pazina, koji je svakome sudioniku donirao 20 kilograma svježeg i 20 kilograma kiselog kupusa, te uz sufinanciranje županijskog odjela za poljoprivredu.

Cilj manifestacije, rekla je Kantaruti, promocija je kapuza i jela s kapuzom, ali bit je u tome da gosti posjećuju ugostiteljske objekte u radnim danima, a ne samo vikendom.

Cjelogodišnji turizam

- TZ središnje Istre manifestacije poput ove organizira tijekom predsezone i posezone upravo u cilju produženja turističke sezone da postanemo cjelogodišnja destinacija, što središnja Istra zaista može i biti. Konstantno je cilj upravo povezivanje OPG-ova i ugostitelja u cilju plasmana proizvoda koji se proizvode u ovdašnjim objektima da naši gosti zbilja mogu kušati tradicionalno, istarsko, izvorno, naglasila je Kantaruti.

Predsjednica Ceha ugostitelja Udruženja obrtnika Pazin Svetlana Buljan, kazala je kako su zahvalni TZ-u središnje Istre koji uvijek promovira ugostiteljske objekte, a ova prosinačka jedna je od četiri gastromanifestacije.

- Mi smo proizvođači i prerađivači kapuza tako da smo se vrlo rado odazvali pozivu TZ-a. Cilj je promovirati kiseli kapuz kao tradicionalno istarsko jelo jer je to zdrava, kvalitetna namirnica s obiljem vitamina C, koju možemo pripremati na stotinu različitih načina, a kada je sljubimo s nekim kvalitetnim suhim mesom postaje još i bolja. Posebno nam je drago da je manifestacija postala tradicionalna u zimskom razdoblju kada kapuz najbolje dolazi do izražaja, kazao je Matić, vlasnik obrta Ciburiproduct.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter