TVORNICE U BUZETU I ROČU

Otpuštanja u Cimosu: Upitna budućnost za stotinu radnika u Hrvatskoj i Sloveniji

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Tvornica Cimosa u Buzetu (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Tvornica Cimosa u Buzetu (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)


Slovenskom medijskom scenom strelovito se proširila vijest da u Grupaciji Cimos najavljuju otpuštanja. Upitna je budućnost 40 radnika u slovenskom i 60 u hrvatskom dijelu Cimosa.

Cimos Hrvatska na dvije lokacije, u tvornicama Buzetu i Roču zapošljava oko 650 radnika.

Nakon što je njemačka tvrtka Mutares u rujnu prošle godine preuzela Grupaciju Cimos, od novog se vlasnika očekivalo da će donijeti jačanje programa turbopunjača i pogonskih sustava za automobilsku industriju, dodatni kapacitet i opseg poslovanja, idealnu poziciju za elektrifikaciju, brojne sinergije s tvrtkama KICO i ISH, koje su dio Mutaresovog portfelja te uvjerljive strateške i financijske koristi.

Nade zaposlenika u bolja vremena sada su splasnule. Odluku o otpuštanju, prenose mediji u susjednoj "deželi", uprava je donijela bez pregovora, radničko vijeće je o tome obaviješteno samo putem e-maila. Iz Cimosa se za sada, prenose slovenski mediji, službeno ne izjašnjavaju, no neslužbeno se navodi da je toj odluci kumovao pad prodaje, odnosno pad potražnje na stranim tržištima, zbog čega je nužno restrukturiranje.

Grupacija Cimos ima sjedište u Sloveniji i zajedno sa sedam proizvodnih pogona u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i jednim logističkim pogonom u Sloveniji vodeći je proizvođač nekih ključnih automobilskih komponenti kao što su kućišta kompresora i središnja kućišta, nosači motora, kočioni diskovi i bubnjevi, dijelovi prijenosa. Ključni kupci su Garrett Motion, Audi, Volvo, Novoline, BMW, Ford, BMTS Technology i BorgWarner.

Mutares SE & Co. KGaA, München privatno je dioničko društvo sa sjedištem u Münchenu i uredima u Amsterdamu, Frankfurtu. U svom portfelju ima 25 tvrtki u tri različita sektora. Sve tvrtke imaju sjedište u Europi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter