Dvodnevni Festival istarskih tartufa, zadnji ovosezonski u zoni najskuplje podzemne gljive na svijetu, u svom je 20., jubilarnom izdanju otvoren danas u Buzetu, u velikom šatoru u Mašimovoj škuji, gdje se predstavilo više od pedeset proizvođača tipičnih domaćih proizvoda, među njima i šest firmi koje se bave otkupom i prodajom tartufa te Udruga tartufara "Istra".
Bijeli tartuf, Tuber magnatum Pico, posve je zasluženo na festivalskom tronu, što i priliči kralju gljiva. Za naj tartuf jubilarnog sajamskog izdanja proglašen je 498 grama težak primjerak podzemne gljive firme Miro tartufi iz Motovuna, a ovo je prestižno priznanje preuzela Mirjana Kotiga. Kapitalac je pronađen u Motovunskoj šumi, imao je 510 grama, ali je malo kalirao. Na tržištu može postići cijenu od dvije do dvije i pol tisuće eura.
- Tartufi su sada kvalitetni, nema ih jako puno, međutim zanimljivo je da su dosta veliki. Znači, ovo je sezona s jako puno džokera, kako se zovu tartufi teži od 100 grama. Doista je to posebna sezona, naglasila je Kotiga.
Tročlani žiri koji su činili županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan, predstavnik Udruge tartufara "Istra" Darko Muzica i chef Melikor Bašić, inače član žirija popularnog kulinarskog TV showa, nije imao nimalo lak zadatak. Jer trebalo je ocijeniti veličinu, oblik, boju, miris i tvrdoću tartufa, a za festivalsku nagradu nadmetali su se Karlić tartufi, Natura tartufi, Tartufi Istra, Zigante tartufi, Miro tartufi i Prodan tartufi.
Tartufi se, treba i to podsjetiti, mjere na grame poput zlata, s time da ekstra primjerci postižu vrtoglave cijene, dogovaraju se s kupcima pojedinačno, vrijednost nije vezana po kilogramu nego po primjerku. Džokeri i prva klasa tartufa na jednom od tartufarskih štandova prodavali su se po cijeni od 2.500 eura po kilogramu, druga klasa 1.600 eura i treća klasa 800 eura.
Najveći sajam tartufa u regiji otvorili su gradonačelnik Buzeta Damir Kajin i državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina koji su, kako to i priliči otvaranju manifestacije takve vrste, naribali bijele tartufe na domaće fuže, a potom su ih i degustirali.
- Festival istarskih tartufa slavi tradiciju, način života, slavi posebnost svega onoga što Istra, što Buzet nude, i uistinu doprinosi cijeloj našoj viziji budućnosti hrvatskog turizma, a to je održiva turistička destinacija koja se turizmom bavi cijele turističke godine, poručio je Glavina.
- Tartuf je kralj gastronomije istarskog stola. U Buzetu se tartufi vole negdje od početka prošlog stoljeća, a prvi zapis tvrtke koja se njime bavila potječe iz 1933. godine i veže se uz Livade. Preko tartufa, pršuta, maslinovog ulja, vina, rakija, slastica..., skrećemo pozornost kako na Istru tako na Buzet i cijelu zonu tartufa, poručio je gradonačelnik Damir Kajin, ujedno i predsjednik buzetskog TZ-a.
Savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić, prenio je poruku Ministarstva poljoprivrede te rekao da predstoji novo programsko razdoblje. Planirana su nova sredstva za sve proizvođače, pa tako i za tartufare.
- Krećemo sa zaštitom istarskog bijelog tartufa i ministarstvo će uložiti značajne napore kako bi se ta zaštita dogodila što prije, poručio je Bratulić. Tartuf je, naglasio je županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan, promotor eno gastronomske ponude u županiji. Zahvalio se Udruzi tartufara Istra koja je uz potporu Ministarstva poljoprivrede i Istarske županije započela s procesom zaštite oznake zemljopisnog podrijetla istarskog bijelog tartufa. Time će se, kako je rekao Pinzan, na jedan poseban, znanstven, stručan i specifičan način, dokazati njegova posebnost u odnosu na sve druge bijele tartufe u svijetu.
Sezona istarskog bijelog tartufa traje od početka rujna do kraja prosinca, a u ovom razdoblju održavanja buzetskog sajma, istarsko bijelo zlato najintenzivnijeg je mirisa.
- Tartuf je jedan od motiva dolaska turista u destinaciju, a osim toga ovom manifestacijom produžuje se turistička sezona u Buzetu, gradu tartufa koji tu titulu ponosno nosi od 1999. godine, naglasila je Melita Paladin iz Turističke zajednice Grada Buzet, organizatora dvodnevnog Festivala istarskih tartufa koji se održava u suorganizaciji Grada Buzeta i gradskog komunalca Parka.
Posjetitelji na sajmu imaju priliku naučiti i kako izraditi domaću tjesteninu, i to u sklopu radionice koju već tradicionalno vodi Vilma Jeletić. Tijekom dvodnevnog festivala,mogu uživati u raznim degustacijama. U gastro podmanifestaciji "Buzet na pjatu", predstavljaju se buzetski ugostitelji. U subotu je to bila konoba "Most" najstarija u Buzetu, s 90-godišnjom obiteljskom tradicijom, dok su cooking show održali poznati chefovi Melkior Bašić i Saša Pribičević.
U slikovitom ugođaju pravog merkata moglo se degustirati i kupiti tartufe i proizvode od tartufa te tipične istarske proizvode - pršut, suhomesnate proizvode, sir, maslinovo ulje, vino, rakije, med, marmelade, domaće kekse, domaću tjesteninu... Uz gastronomske užitke, u ponudi je bilo i pokazno traženje tartufa, nordijsko hodanje, pješačenje sa startom na parkiralištu Mašimova škuja, Cornhole Blind Draw turnir... U subotu je održana i panel rasprava na temu: "Prirodni resursi u funkciji održivog i odgovornog turizma", u kojoj je uz Bratulića i Pinzana, sudjelovala i županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković.
Bogatu glazbenu tradiciju i folklor istarske regije kroz glazbene nastupe i tradicionalne plesove predstavili su limena glazba i folklorna skupina GD "Sokol" Buzet, te vokalna skupina "Vetta". U nedjelju su na rasporedu limena glazba i ženska vokalna skupina ŽKUD-a "Renato Pernić" Roč. Vodilo se računa i o najmlađim posjetiteljima za koje su organizirane vođene aktivnosti u dječjem kutku. Subotnji program nastavljen je večernjim nastupom Grooversa i DJ Luce Montecchia. Sajamski šator u Mašimovoj škuji u nedjelju je otvoren od 11 do 19 sati.