Udruga maslinara srednje Istre

Interes je pokazalo tridesetak potencijalnih članova

| Autor: Anđelo Dagostin
Udruga maslinara srednje Istre (Snimio Masimo Orbanić)

Udruga maslinara srednje Istre (Snimio Masimo Orbanić)


U Čakavskoj kući u Žminju nedavno je osnovana Udruga maslinara srednje Istre. Osnivačkoj sjednici prisustvovalo je tridesetak potencijalnih članova, a službena registracija udruge očekuje se vrlo brzo.

- Maslina se sramežljivo širi i u srednju Istru, odnosno na žminjsko područje. Treba napomenuti da se naselja u općini Žminj nalaze na 300 metara nadmorske visine pa i više, što je granično područje za uzgoj masline i postoji velika opasnost za mlade nasade. Površine su skromne, od svega nekoliko do dvjestotinjak stabala po domaćinstvu. No, svaki početak započinje prvim korakom, kaže Franko Križman, jedan od osnivača udruge, magistar agronomije i član Zagrebačkog maslinarskog instituta,.

Križman kaže da je maslinarima s ovog područja najpotrebnija razmjena iskustava, ali i edukacije o maslini, njezinim potrebama i mogućnostima razvoja maslinarstva na ovom području. Ističe da treba posebno pažnju treba obratiti na odabir tla, sortu masline, gnojidbu, rezidbu, zaštitu... U planu je suradnja s drugim maslinarskim udrugama, zajednička nabava sadnica, popularizacija upotrebe maslinovog ulja u zdravstvene svrhe te organizacija smotre maslinovih ulja srednje Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter