podijeljeno 250 porcija

Jesensko bogatstvo prirode na meniju: Na pazinskoj tržnici pripremljen gljivarski kotlić te je izloženo 120 vrsta gljiva

| Autor: Anđelo Dagostin
Građani su mogli doznati koje su i kako izgledaju otrovne, a kako jestive gljive (Foto Grad Pazin)

Građani su mogli doznati koje su i kako izgledaju otrovne, a kako jestive gljive (Foto Grad Pazin)


Na pazinskoj tržnici održana je istarska izložba gljiva, a za posjetitelje je pripremljen gljivarski kotlić. Podijeljeno je više od 250 porcija.

Posjetitelji su se mogli upoznati kojim sve vrstama gljiva obiluje ovo područje, koje su i kako izgledaju otrovne, a kako jestive. Izložba je ujedno bila prilika da ljubitelji gljiva kulinarski savjet za pripremu gljiva. Na ovogodišnjoj izložbi prikazano je pak 120 vrsta gljiva, među kojima i na ovom području najpoznatije; vrganji, lisičarke, sunčanice… Mogle su se vidjeti i otrovne; zelena pupavka, otrovna zavodnica i crvena muhara. Prikazan je istarski bijeli tartuf čiju je zaštitu geografskog podrijetla nedavno pokrenula Udruga tartufara Istra, uz potporu Ministarstva poljoprivrede i Istarske županije.

(Foto Grad Pazin)Krčkao se i gljivarski kotlić (Foto Grad Pazin)

Predavanje je održao Željko Zgrablić na temu "Podzemne gljive šumskih staništa Hrvatske", dok je Anton Brenko govorio o osnivanju i gospodarenju plantažama tartufa. Organizator izložbe bio je Istarski mikološko-gljivarski savez koji čine gljivarska društva Sunčanica Medulin, Žurdana Kaštelir, Boletus Buje, Martinčica Labin i Udruga tartufara Istra Motovun.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter