ISTRA U SABORU

Marin Lerotić: Sufinanciranje domova za starije i nemoćne mora biti pravednije!

| Autor: Tea Tidić
Marin Lerotić (Snimio Patrik Macek / Pixsell)

Marin Lerotić (Snimio Patrik Macek / Pixsell)


U povodu skorašnjeg Međunarodnog dana starijih osoba, te položaja starijih osoba, oglasio se nezavisni saborski zastupnik Marin Lerotić:

- Svi statistički podaci jasno pokazuju kako hrvatska populacija stari. Sukladno tim statističkim podacima sve je više i izražen problem s kapacitetima u domovima za starije i nemoćne. Hrvatskoj treba hitna reforma sustava domova za starije i nemoćne te poboljšanje statusa za naše sugrađane treće životne dobi.

Aktualna situacija u domovima za starije i nemoćne sve je samo ne dobra. Postoje problemi prije svega s postojećim kapacitetima, odnosno manjkom istoga, kadrovima ali i sve većim problemom rasta troškova. Sustav koji imamo danas nije pravedan s obzirom na to da se tek manji dio njih financira iz sredstava županijskih proračuna putem decentraliziranih sredstava iz državnog proračuna, dok su mjesta na listi određena datumom prijave na istu.

U Istri se u ovome trenutku grade ili su završena i čekaju otvaranje svojih vrata tri doma za starije i nemoćne, onaj u Buzetu, Pazinu i Labinu. Financiraju se što iz EU sredstava, gradskih i županijskog proračuna dok će financijski teret sufinanciranja domova pasti na teret gradovima što s obzirom na takozvanu poreznu reformu i ukidanje prireza nije i neće biti jednostavno za financiranje, a potreba za domovima za starije i nemoćne je nužna. Posebno financijski zahtjevno bit će onim gradovima koji nisu toliko bogati i razvijeni. Upravo iz tog razloga nužna je i državna reforma upravljanja i financiranja tih istih domova. Stoga javno pozivam ministra Piletića da se oformi radna skupina koja će u suradnji sa strukom, županijama i gradovima krenuti u proces kreiranje sustava koji će omogućiti što hitnije povećanje kapaciteta te pravedniji sustav popunjavanja domova i smanjivanja broja građana na listi čekanja.

Prije svega treba omogućiti sufinanciranje domova za starije onim građanima koji si to ne mogu priuštiti sukladno njihovom zdravstvenom i imovinskom stanju neovisno jesu li korisnici javnih ili privatnih domova umjesto nepravednog sustava koji danas postoji, a koji sufinancira dom i onima koji si realno imaju financijsku mogućnost samostalnog plaćanja doma. Najbolji primjer su vrtići u brojnim gradovima gdje roditelji djece plaćaju istu cijenu neovisno o tome idu li im djeca u gradske ili privatne vrtiće, dok razliku sufinancira sam grad.

Cilj mora biti da smještaju u domovima bude sufinanciran onima koji zaista nemaju drugo rješenje, onima kojima je ugroženo zdravstveno stanje i nemaju financijski mogućnost plaćati si privatne domove. Počnimo graditi solidarno društvo, društvo u kojem će i oni najugroženiji imati mogućnost na dostojanstvenu skrb, ističe Lerotić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter