SVETI MARTIN: BARONOVA FEŠTA I SMOTRA VINA ISTOČNE ISTRE

U konkurenciji 23 vinara od Medulina do Kastva Baronovo vino ima Goran Baćac

| Autor: Branko Biočić


U organizaciji Turističke zajednice općine Sveta Nedjelja, općine Sveta Nedelja i Udruge vinara i vinogradara labinštine "Trs" u kortu palače Lazzarini Battiala u Svetom Martinu unatoč najavi kiše i nevremena održana je dobro posjećena Baronova fešta i Smotra vina istočne Istre.

Tradicionalna manifestacija povodom Svete Ane započela je jutarnjom misom, a druga misa bila je na rasporedu navečer u mjesnoj crkvi. Smotra vina započela je u 19 sati, ljudi su se polako okupljali i stalno dolazili. Na smotri, koju je otvorio zamjenik istarskog župana Tulio Demetlika, sudjelovalo je 23 vinara od Medulina do Kastva a posebnu je prezentaciju imao klaster vinarija iz Primorsko goranske županije.

Uz gastronomsku ponudu lokalnih agroturizma Kaštel Pineta i Giovanna gdje je vlasnica Lili nudila i razne originalne proizvode na bazi od grožđa malvazije i terana, članovi Udruge gljivara Labinštine "Martinčica" pripremali su svoj čuveni kotlić i pekli gljive na roštilju. Bilo je tu i štandova s ponudom hand made proizvoda i proizvoda lokalnih OPG-a, meda, pršuta i ostalog. Za glazbeni ugođaj pobrinuo se kvartet Istria, nastupila je i folklorna skupina "Mendula" s malim foklorašima, a Udruga žena Sv. Nedelje "Mendula" imala je svoj štand s humanitarnom lutrijom.

Svečano su proglašeni dobitnici zlatnih medalja i šampioni u četiri kategorije te najbolje vino Best of Baron kojima je uz diplomu uručena boca, rad keramičkog obrta Merania. O visokoj razini smotre i kvaliteti ovogodišnjih vina govorili su općinska načelnica Irene Franković, predsjednik udruge vinara i vinogradara Labinštine "Trs" Valter Licul, predsjednik ocjenjivačkog suda Kristijan Damijanić, predsjednik udruge "Vinistra" Luka Rossi i na kraju zamjenik župana Tulio Demetlika koji je istaknuo kako ova smotra svojim vinarima povezuje Istarsku i Primorsko goransku županiju, čestitao organizatorima i nagrađenim vinarima te poželio još ovakvih manifestacija.

Za smotru vina pristigla su 92 uzorka od 31 vinara od Pule do Kastva. Vina je ocjenjivački sud sastavljen od stručnjaka, enologa i someliera, ocjenjivao metodom 100 bodova. Vina su bila raspoređena u pet kategorija i to bijela svježa vina berba 2022, bijela zrela vina berba 2021 i starije, crna svježa vina berba 2021 i 2022, crna zrela vina berba 2020 i starija te rose sve berbe.

Po svim kategorijama proglašen je šampion ako je u kategoriji bilo minimum od sedam uzoraka dok je najbolje ocjenjeno vino proglašeno Best of Baron.

Šampionima po kategorijama proglašeni su Vina Benazić, Malvazija 2022 kao šampion za bijela svježa vina, Vina Kos , Teran 2021 za crna svježa vina,  Baćac Winery , Merlot 2019 za crna zrela vina Perinić, Merlot Rose 2022 za rose.  Baćac Winery iz Kukurini Gorana Baćca sa Merlotom 2019 ponio je titulu Best of Baron.

Uz kupnju čaše po cijeni od 10 eura posjetitelji su mogli kušati sva vina pa i ona nagrađena. Manifestacija je sufinancirana sredstvima Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent HTZ-a i TZIŽ a trajala je do kasno navečer i prvih kišnih kapi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter