FEŠTA VINA I TURIZMA

Po 17. put u Svetom Martinu: KUŠANA VINA 16 VINARA IZ NEDEŠĆINE

| Autor: Branko BIOČIĆ

Na Dan svete Ane u Svetom Martinu u Baronovoj palači posjetitelji su imali priliku kušati vina 16 vinara s područja općine Sveta Nedelja i susjednih općina od kojih su poneki višestruko nagrađivani vinari.

Predstavili su se OPG Goran Baćac, Vinogradi San Martino, OPG Piero Licul, OPG Redento Kiršić, OPG Srećko Kos, OPG Lari Juričić, OPG Romeo Licul, OPG Florian Radičanin, OPG Valter Zulijani, OPG Fredi Licul, vinari Enio Licul, Đani Vlačić, tandem Damir Linić i Moreno Dundara, Toni Belušić, Aldo Rabac i Đani Faraguna koji su nudili malvaziju, muškat žuti, chardonnay, merlot, teran, cabernet sauvignon, rose i ostale vrste vina.

Za bogatu gastronomsku ponudu pobrinuli su se izvrsni agroturizmi Cerovac i Kaštel Pineta te Gljivarsko društvo "Martinčica" iz Labina. Gastronomska ponuda se odnosila na pljukance s umakom od boškarina, gljive (bukovače i šampinjoni) na žaru, vratina na žaru, gljivarski kotlić s četiri vrste mesa (srna, divlja svinja, jelen, junac) u kombinaciji s gljivama (topolovače, vrganji, lisičke, bukovače, šampinjoni), zatim vampi, kiseli kupus, svinjsko pečenje, palenta s prigodnim umakom, te slastice, palačinke i štrudel od jabuke ili domaće skute.

Počastiti se moglo raznim suvenirima lokalnih proizvođača, od lavande OPG-a Goran Zandel i OPG-a Klaudio Faraguna, smilja OPG-a Dean Bastijanić, meda OPG-a Emil Licul, a bile su tu razne umjetnine i antikviteti Ivana Tolića i vrhunska keramika koju nudi obrt Merania.

Za kulturno-zabavni program pobrinuli su se klapa Labin i Blenders band iz Crikvenice koji je započeo od 19 sati, te nažalost završio u 23 sati radi vremenskih neprilika tj. kiše. Udruga žena Mendula nudila je lutriju u humanitarne svrhe za teško oboljelu sugrađanku Natašu Baf. Pobjednici turnira u briškuli bili su Vinko Žufić i Franko Smolica koji su osvojili pršut, drugo mjesto i sir su osvojili Dorian Fonović i Bobi Horvat, treće mjesto i kvalitetno vino Pepić Roberto i Atif Seferović, dok su na četvrtom mjestu bili općinski načelnik Gianvlado Klarić i Dean Klapčić. Glavni organizator manifestacije bio je Mjesni odbor Sveti Martin, dok su pokrovitelji Općina Sveta Nedelja i Turistička zajednica Općine Sveta Nedelja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter