ZAJEDNICA SRBA U LABINU PROSLAVILA PETROVDAN

Tradicionalno okupljanje, lomljenje krsnog hljeba uz molitvu

| Autor: Branko Biočić
Cvija Davidović (Snimio Branko Biočić)

Cvija Davidović (Snimio Branko Biočić)


Zajednica Srba i Vijeće srpske nacionalne manjine u gradu Labinu organizirali su u svojim prostorijama tradicionalnu proslavu Petrovdana.

Kao gosti nazočili su predstavnici Srba iz Vodnjana, Poreča i Fažane, predsjednica slovenske nacionalne manjine u Labinu Silvija Šutar Vujičić, predsjednik labinske udruge invalida Danijel Zahtila i zamjenica labinskog gradonačelnika Federika Mohorović Čekada.

Slavni kruh blagoslovljen je u crkvi Svetog Nikole u Puli a blagoslovio ga je paroh Goran Petković iz Peroja koji je opravdao svoj nedolazak kao i konzul Republike Srbije u Rijeci.

Tradicionalno lomljenje kruha (Snimio Branko Biočić)Tradicionalno lomljenje kruha (Snimio Branko Biočić)

Čestitajući svim nazočnima i onima koji slave Petrovdan, predsjednica Zajednica Srba u Labinu i vijeća srpske nacionalne manjine koja je nedavno ponovno izabrana na trećem mandatu na toj funkciji Cvija Davidović, zahvaljujući svima na dolasku je rekla:

-Neću spominjati riječ manjina jer se Srbi u Labinu ne osjećaju kao manjina već ču koristiti riječ zajednica koja je ovdje organizirana već 15 godina. Moram istaći vrlo dobru suradnju sa gradskom vlašću pa zahvaljujem i labinskoj dogradonačelnici na dolasku. Petrovdan je slava moga djeda, oca i sada je prešla na mene, to je naša tradicija, dok je mladi slabije slave, ali ja imam čast zajedno je proslaviti s vama, mojim prijateljima. Čestitali su nam naš konzul u Rijeci, paroh Petković i gradonačelnik Glavičić koji su nažalost ove godine bili spriječeni doći, rekla je Cvija Davidović.

Zamjenica labinskog gradonačelnika Federika Mohorović Čekada kojoj je ovo bio prvi dolazak u šest godina od kada je na toj funkciji čestitajući ovaj blagdan i pozdravljajući nazočne u ime gradonačelnika istaknula je dobar rad i dosadašnju vrlo dobru suradnju Zajednice Srba u Labinu i lokalne vlasti te izrazila nadu da će ona u budućnosti biti još bolja.

Krsni hljeb su zatim rukom razlomili Cvija i kuma slave Danica Davidović a molitvu je izrekao Slavko Davidović. Druženje je potom nastavljeno uz bogatu trpezu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter