tradicionalna manifestacija

FOTO / U Pićnu održana smotra vinara PetiVina. Uz lokalne vinare predstavili se i Podravci

| Autor: Branko BIOČIĆ


U organizaciji Općine Pićan u subotu je održana tradicionalna smotra vinara Petivina. Degustacija vina vinara Labinštine ovog puta obogaćena je sudjelovanjem vinara iz Podravine. Vina su se u hladovini parka ispod pićanske starogradske jezgre mogla kušati već od 18 sati.

Ove su godine na Petivini sudjelovali vinari sa područja Labinštine, ali i ostalih dijelova Istre. Matiška Nedešćina, Prskalo Mali Golji, Gobo Labin, Zahtila Labin, Fuhtar, Nedešćina, Baćac Kukrini, Perinić d.o.o. Pićan, Čule Pićan, Kos Šumber, Siljan Marčana, Matić Višnjan, Vossila Vozilići, San Martino Labin, Matošević Sv. Lovreč, Marčeta Fažana, Romeo Nedešćina i Sergo Pićan.

U goste su stigli Podravski vinari iz Koštra Podravskog i Prugovca Klet Bobonj, Klet Skec, Vinarija Šipek, Vinarija Ban, Vinarija Koren, Vina Čupen i Vinarija Topolovčan.

Dok su istarski vinari tradicionalno nudili istarsku malvaziju, teran, rose, cabernet sauvignon, chardoney, merlot i muškat Podravci su predstavili i neke svoje zanimljive sorte plemenku, kerner chardoney, zweigelt, cuve mješavinu, graševinu, traminac.

Mješavinu bijelu, manzoni bijeli, rajnski rizling itd. Sva su se vina mogla kušati bez ograničenja uz kupnju posebne čaše sa otisnutim logom manifestacije. Istovremeno su se  predstaviti i udruge koje se financiraju iz proračuna općine, Lovačko društvo “Kamenjarka” Pićan, Agropićan i Društvo gljivara Labinšćine “Martinčica”.

Oni su pripremali gljive na žaru, lovački čobanac sa divljači, pažul. Udruga žena Mendula prodavala je fritule u humanitarnoj akciji, ugostiteljski obrt Mika iz Labina tradicionalno je nudio ćevape sa roštilja i piće, a u sali kod škole zanimljiva je bila izložba unikatnih predmeta od keramike koje izrađuje Vesna Baćac iz Art studio Pula.

Nastupile su i Pićonske mažoretkinje, a održana je i hit predstava Casabianca.

Posjetitelje na manifestaciji zabavljao je na kraju DJ Nikola z Kukurini. Općinski načelnik Dean Močinić rekao je zadovoljno:

-Došlo je jako puno ljudi a lijepo vrijeme nas je poslužilo. Druženje u parku uz vrhunsku kapljicu istarskih i podravskih vina bilo je jako lijepo. Vina, hrane i zabave nije nedostajalo, zaključio je Močinić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter