MINISTRICA Marija Vučković

U zadnjih desetak godina poboljšan je omjer mlađih i starijih poljoprivrednika u Hrvatskoj. Cilj je dostići udio mladih poljoprivrednika od 20 posto

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Marija Vučković (Snimio Damir Krajac / Cropix)

Marija Vučković (Snimio Damir Krajac / Cropix)


Hoće li Hrvatska imati dovoljno hrane i po kojim cijenama glavno je pitanje za ministricu poljoprivrede Mariju Vučković koje se postavlja ovih dana, uslijed loših vremenskih prilika i poskupljenja živežnih namirnica. U dugom razgovoru za naš list ministrica Vučković objašnjava sve Vladine poteze na zaštiti domaće poljoprivrede, obiteljskih gospodarstava i ulaganjima u njezin sektor.

- U proteklim tjednima imali smo velike štete u poljoprivredi zbog poplava i teških vremenskih prilika. Postoji li već okvirna procjene štete i plan na koji način će Ministarstvo poljoprivrede i Vlada pomoći onima kojima su uništeni nasadi?

- Hrvatska Vlada će, kao i u prethodnim godinama, pomoći poljoprivrednicima na više načina. Treba razdvojiti mjere koji se odnose na prevenciju i smanjivanje rizika od onih koje se odnose na ublažavanje posljedica. Preventivne mjere koje sufinancira Ministarstvo poljoprivrede jesu osiguranje usjeva, biljaka i životinja te ulaganja u opremu u svrhu zaštite od pojedinih elementarnih nepogoda ili klimatskih promjena. Sve informacije o ovim mjerama i prihvatljivim ulaganjima su dostupne putem mreže savjetnika ravnomjerno raspoređenih u svim hrvatskim županijama, web stranicama ministarstva – središnji web ministarstva poljoprivreda.gov.hr te podstranice ruralnirazvoj.hr i savjetodavna.hr. Uspostavljen je i pomoćni upitnik te planirani obilasci terena u pogođenim područjima. Kad govorimo o ublažavanju posljedica, za poljoprivrednike je do prije par godina postojala redovita tekuća pomoć kao slijed Zakona o ublažavanju posljedica elementarnih nepogoda na koju su se nerijetko žalili kao nedostatnu pomoć u saniranju trajnijih šteta, onih koje nisu ograničene samo na jednu sezonu, putem mjera iz Programa ruralnog razvoja – obnova proizvodnog potencijala.

- Uveli ste i dodatne mjere pomoći poljoprivrednicima koje su snašle nepogode?

- Spomenute postoje i dalje, no Vlada Andreja Plenkovića je uspostavila i dodatan mehanizam pomoći putem namjenskih programa za nadoknadu dijela izgubljenog prinosa počevši sa štetama u Požeško-slavonskoj županiji u 2021. godini, nastavljajući se sa saniranjem posljedica tuča i suše u 2022. godini, tako će biti i ove godine. Prvi program je već u e-savjetovanju. Oni kojima su uništeni nasadi pomoć bi trebali naći u programu obnove poljoprivrednog potencijala, odnosno dosadašnjoj Mjeri 5 Programa ruralnog razvoja, a novoj mjeri Strateškog plana 73.02. Naime, u tom slučaju riječ je o šteti koja se ne ograničava u posljedicama na ovu sezonu, nego je nažalost i trajna, pa sufinanciramo sve radnje potrebne za podizanje novog nasada.  

- Zna li se kolike su štete od posljednjih poplava?

- Prve procjene šteta od elementarnih nepogoda u svibnju još nisu poznate, no Ministarstvo je uputilo u savjetovanje s javnošću nacrt programa potpore u skladu s trenutnim mogućnostima iz državnog proračuna.

- Hoće li poplave, pojednostavljeno rečeno, još više poskupjeti cijene osnovnih poljoprivrednih namirnica? Već sada su luk i mrkva skuplji od južnog voća?

- Kretanje cijena ovisi o brojnim čimbenicima, pa na to, nažalost negativno, može utjecati i smanjena količina ponude kao posljedica različitih poremećaja, bilo nepogodnih vremenskih prilika ili elementarnih nepogoda, bilo zastoja u lancima opskrbe uslijed tržišnih i drugih poremećaja. Ipak, s obzirom da smo dio jedinstvenog i značajno većeg tržišta Europske unije, ukoliko na njemu nema većih poremećaja u dostupnoj ponudi ili je kretanje trgovinskih odnosa s trećim zemljama u opskrbi, u ovom slučaju voća i povrća, neometano, posljedice po cijene bi trebale biti manje. No, ne može se u ovom trenutku s većom izvjesnošću predvidjeti kretanje cijena. Ono što možemo činiti jest jačati i opseg i konkurentnost naše ponude putem investicijskih mjera te reagirati najbrže moguće s pomoći poljoprivrednicima kako bi im se omogućio ponovni rad.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum