Outdoor ponudu imat će Glavani Park, Istra Adventure i Ranč "Barba Tone", gastro ponudu konoba Vorichi, Roy fast food, Pizzeria Zara i Restoran Prstenac, a smještajnu Hotel Villa Štefanija, Camp Dvor, Villa Dolores, Villa Dorina i Kuća Martina
Dani avanture i adrenalina
U sklopu promotivne kampanje "Dani avanture i adrenalina" koja će se održavati od 6. do 16. travnja, a koju provode Turistička zajednica Općine Barban u suradnji s lokalnim poduzetnicima s područja Barbanštine, posjetiteljima će se nuditi 20 posto popusta na usluge outdoor sadržaja i smještaja, dok će konobe i restorani nuditi promotivne menije. Akcija je nastala s ciljem produljenja turističke sezone, ali i promocije same destinacije. Rečeno je to na jučerašnjem predstavljanju projekta u prostoru Centra za posjetitelje Barban.
Kako je pritom pojasnila Jelena Lučić Bačac, direktorica Turističke zajednice Općine Barban, outdoor ponudu tijekom trajanja "Dana avanture i adrenalina" imat će Glavani Park, Istra Adventure i Ranč "Barba Tone", gastro ponudu konoba Vorichi, Roy fast food, Pizzeria Zara i Restoran Prstenac, a smještajnu Hotel Villa Štefanija, Camp Dvor, Villa Dolores, Villa Dorina i Kuća Martina.
Tijekom konferencije za novinare prezentiran je i dvominutni promotivni video TZ-a općine Barban koji objedinjava sav sadržaj koji ova destinacija nudi svojim posjetiteljima, od bogate outdoor ponude, gastro sadržaja, kulturno-povijesne baštine i tradicije pa sve do vrhunskog smještaja.
Barbanski načelnik Dalibor Paus istaknuo je da su ove aktivnosti pravi smjer koji bi trebali zauzeti za razvoj turizma na području Barbanštine. Cilj je, dodao je, proširiti sezonu na proljetno i jesensko razdoblje, odnosno na pred i posezonu, a upravo će to omogućiti ova ponuda.
- Sve ono što radi Turistička zajednica kroz građenje infrastrukture od biciklističkih i pješačkih staza i kroz povezivanje aktivnosti koje se mogu doživjeti na području općine Barban, ide upravo u tom smjeru. Ako je bilo 125 tisuća noćenja prošle godine, možemo držati i 300 tisuća noćenja, ali puno bolje raspoređenih, da to bude cjelogodišnja djelatnost. Na taj način rasteretit ćemo sezonu i naš način života u ljetno vrijeme, a dobit puno veći efekt od turizma.
Prošle godine smo bilježili izvanredne turističke rezultate, oko 20 posto više nego pretprošle godine, a 17 posto više nego referentne 2019. godine. Kod nas turisti ne dolaze radi mora i sunca nego ukupnog doživljaja, a tome doprinose sve aktivnosti naših partnera. Unutar tog doživljaja je taj naš prostor i istarski, ruralni način života koji kod turista izaziva emociju, a ona je danas pokretač svega, kazao je Paus.
Pritom je napomenuo da je, kako se ne bi devastiralo područje, važno kontrolirati izgradnju građevinskih objekata i broj ležajeva.
Nada Prodan Mraković, pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije, istaknula je da je prije 25 godina Istra bila definitivno i isključivo poznata po proizvodu sunca i mora i aktivnostima koje su se odvijale uz more, no istaknula je da se to promijenilo zahvaljujući naporima koji se ulažu na razini Istarske županije, turističkih zajednica i TZ-a Istre u razvoju posebnih oblika ponude u Istri.
Da se destinacija već godinama profilira kroz doživljaj, složila se i Katarina Dobrić Dabić, voditeljica Sekcije zajednice pustolovnog turizma HGK i vlasnica Jangalooz Adventure parka. Ukazala je na širok dijapazon sekcije pustolovnog turizma na kopnu i na moru, od ponude kajaka, biciklizma, adrenalinskih parkova, ziplineova… Kako je istaknula, njihova je želja da svaki iznajmljivač zna tko se nalazi u njegovom okruženju i da se time omogući participacija svih dionika u turizmu kako bi potaknuli i omogućili njihov rad i do 365 dana u godini.
Ticiana Trošt Kožljan, viša stručna suradnica pulske Županijske komore, kazala je da će se tijekom prvog dana sajma održati poslovni susret putničkih agencija i predstavnika pustolovnog turizma iz drugih dijelova Hrvatske s istarskim izlagačima. Kako tvrdi, komora je od samog osnivanja podržava neformalnu udrugu Istra Outdoor Experience i njihov primjer koristi kao primjer dobre prakse.