MJEŠTANI U SUKOBU S OPĆINOM RAŠA

Peticijom traže osnivanje Mjesnog odbora Koromačno

| Autor: Branko BIOČIĆ
Koromačno

Koromačno


Radi ostvarivanja prava na neposredno sudjelovanje građana u odlučivanju o lokalnim poslovima od neposrednog i svakodnevnog utjecaja na život i rad građana predviđeno je osnivanje mjesnih odbora. Predviđen je tako i Mjesni odbor Koromačno, ali mještani tvrde da Općina Raša, odnosno njezina lokalna vlast, ne želi osnovati mjesni odbor u njihovom mjestu. S tim argumentom obratio nam se nezadovoljni mještanin Koromačna Dušan Repac u ime 52 potpisnika peticije za osnivanjem MO-a Koromačno.

Zahtjev nije stigao do Vijeća

- Statutom Općine Raša predviđeno je da inicijativu za osnivanje mjesnog odbora može dati 10 posto građana upisanih u popis birača za područje za koje se predlaže osnivanje mjesnog odbora. Prijedlog se dostavlja općinskom načelniku u pisanom obliku. Prema zadnjem popisu birača na ovom je području bilo upisano 455 birača. Iz toga proizlazi da je za inicijativu za osnivanje MO-a Koromačno potrebna podrška najmanje 46 glasača, a mi smo ih prikupili 52. Prijedlog za osnivanje MO-a Koromačno, zajedno s tim potpisima Inicijativa građana za formiranje MO-a Koromačno dostavila je Općini Raša 9. siječnja. Općinski načelnik u roku od 15 dana od dana primitka prijedloga utvrđuje je li prijedlog podnesen u skladu sa Zakonom i Statutom Općine Raša te pravovaljani prijedlog upućuje Općinskom vijeću koje donosi odluku o prijedlogu. Na taj prijedlog stiglo je 20. siječnja očitovanje pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Igora Radića koji, između ostalog, tvrdi da je MO Koromačno već osnovan?! Pročelnik se poziva na članak Statuta Općine Raša u kojem su taksativno navedeni svi predviđeni, a nikad osnovani, mjesni odbori. Uostalom, pročelnik se nije ni trebao očitovati o prijedlogu, već načelnik, istaknuo je Repac.

Pita se nadalje, ukoliko su mjesni odbori već osnovani, kako tvrdi pročelnik, zašto, sukladno Statutu Općine, nisu provedeni izbori za članove Vijeća i tko je uopće predsjednik tog Vijeća?

- Činjenica je da Grad Labin i sve općine Labinštine imaju osnovane mjesne odbore, osim Općine Raša. S obzirom da se o prijedlogu treba očitovati Općinsko vijeće u roku od 60 dana, 10. ožujka taj rok je istekao. Tog sam dana bio kod pročelnika Radića koji mi je rekao kako prijedlog nije dostavljen Općinskom vijeću, iako je sjednica Vijeća održana 9. ožujka. Inicijativu za osnivanje MO-a Koromačno zanima zašto IDS-ova načelnica Općine Raša Glorija Paliska, unatoč Zakonu i Statutu Općine Raša, odbija inicijativu za osnivanje MO-a Koromačno. Za daljnje postupanje po ovom problemu obratit ćemo se Ministarstvu pravosuđa i uprave RH, rekao je u ime Inicijative građana Koromačna Dušan Repac.

Repac je već bio u Općini

Na upit upućen Općini Raša odgovorila nam je općinska načelnica Gorija Paliska. "Općina Raša zaprimila je prijedlog za osnivanje MO-a Koromačno, na koji je podnositelju dano i odgovarajuće očitovanje. S tim u vezi, Dušan Repac je i primljen u Općini te se s njime o svemu razgovaralo. Mjesni odbori osnovani su Statutom Općine Raša, između ostalih i MO Koromačno te nema potrebe za inicijativom za njegovim osnivanjem. Druga je stvar raspisivanje izbora za članove mjesnih odbora. Općina Raša ove godine u proračunu nije predvidjela sredstva za raspisivanje tih izbora. Računalo se s time da će dogodine biti raspisani parlamentarni, odnosno predsjednički izbori u sklopu kojih bi se, uz minimalan dodatni trošak, organizirali i izbori za članove vijeća mjesnih odbora na području Općine Raša" piše u odgovoru načelnice Paliska.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter