Ovo je zaista veliko priznanje za mene osobno, ali i za cijelu Aurinu obitelj. Ponosan sam što je nakon 40-ak zlatnih odličja koja su naši proizvodi osvojili na svim renomiranim svjetskim natjecanjima, prepoznata i ukupna kvaliteta poslovanja naše tvrtke, rekao je Sirotić
Mišel Sirotić okružen svojim proizvodima
Mišel Sirotić, direktor i vlasnik poznate buzetske destilerije Aura, dobitnik je prestižne nagrade Menadžer godine 2022. u kategoriji malih poduzeća, koju dodjeljuje Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika CROMA.
Nagrada se u nekoliko kategorija dodjeljuje temeljem dokumentiranih bilanci uspjeha i stvarnih kvalitativnih pokazatelja poslovanja poput udjela na domaćem tržištu, rasta izvoza, broja novootvorenih radnih mjesta, opsega poslovanja te pokazatelja rasta.
- Ovo je zaista veliko priznanje za mene osobno, ali i za cijelu Aurinu obitelj. Ponosan sam što je nakon 40-ak zlatnih odličja koja su naši proizvodi osvojili na svim renomiranim svjetskim natjecanjima, prepoznata i ukupna kvaliteta poslovanja naše tvrtke. Dokaz je to da se uz jasnu viziju i ustrajan rad te istinsku predanost svom poslu, mogu ostvariti visoki ciljevi, izjavio je Mišel Sirotić.
Aura proizvodi d.o.o. obiteljska je destilerija koja proizvodi ekskluzivne tradicionalne proizvode: rakije, likere i džinove te džemove od samoniklog ljekovitog bilja i divljeg voća ubranog u ekološki čistom okolišu daleko od cesta i naselja. Asortiman čine džemovi od maslačka, kupine, maline, borovnice, smokve, šljive, rakije od kadulje, rogača, masline i badema, drijena, latica ruža, divlje kruške, divlje jabuke, peperminta, šljive, gorkog pelina, divljeg voća, suhe smokve, a u ponudi su i neizostavne rakije biska, medenica, travarica, bianca i moscato. Baza svih rakija je domaća kuhana rakija od dropa, kruške ili jabuke. Rakije odležavaju do tri godine, pola godine na maceraciji, nakon čega se talože i pretaču kroz sljedeće dvije i pol godine i do šest puta kako bi prirodnim putem izgubile talog.
Neizostavna u Aurinoj ponudi je i Biska extra, jedinstvena na tržištu, proizvedena od pomno biranih listova bijele imele, ubrane isključivo sa stabla jabuke, koji se pola godine namaču u rakiji komovici, kao i rakija Millefrutti barrique - destilat polugodišnjeg maceriranog divljeg voća, dva puta destiliran te odležan tri godine u bariknim bačvama.
Jedan od najistaknutijih proizvoda je i Teranino koji je u posljednjih nekoliko godina osvojio pregršt zlatnih medalja sa svih relevantnih svjetskih natjecanja.
Tu su i Aurini ginovi: Karbun spravljen od žitnog destilata, borovice te 20 začina koji prolazi filtraciju kroz aktivni ugljen te ga nudi kao važnu komponentu kod posluživanja, a inspiriran je snagom posljednjih karbunara s Ćićarije, područja na kojem rastu isključivo prirodni sastojci, ključni za nastanak Karbuna. U ponudi su i dvije inačice - Gin Karbun Sea limited edition s dodatkom borovih iglica te Gin Karbun Navy Strength koji očarava svojom iznimnom snagom s postotkom alkohola od 58,5 posto.
Od prošle godine u ponudi su i novi proizvodi, osvježavajući Limoncello i Orancello, Fernet Amaro 78 koji se proizvodi od čak 78 sastojaka te prvi hrvatski aperitivo Aura Aperitivo Ora d'Oro.
Svoje proizvode Aura plasira u ekskluzivne vinoteke diljem Hrvatske, trgovine delicija, renomirane hotelske kuće te zračne luke, a svoje trgovine ima u Humu, Buzetu, Grožnjanu, Novigradu, Motovunu, Poreču, Rovinju, Puli, Rijeci, Vrbniku na otoku Krku te u Splitu. Nedavno je otvorena i nova trgovina u Tower Centru u Rijeci, a uskoro se otvaraju nove trgovine u Puli i Vrsaru. Aura izvozi u Austriju, Njemačku, Sloveniju, Švicarsku, Srbiju, pa čak i u Japan.
U Buzetu, u stoljetnom podrumu Narodnog doma, nalazi se i destilerija unutar koje posjetitelji mogu vidjeti i doživjeti čitav postupak od fermentacije voća, destilacije, maceracije voća, odležavanja rakija, pa do punjenja, etiketiranja i pakiranja.
Prošle je godine u najmanjem gradu na svijetu Humu otvoren Museum of Hum Aura u kojem su objedinjeni život, običaji i tradicija sjeverne Istre, prvenstveno Huma i okolice. U 11 tematskih prostorija više je od 1.500 eksponata iz svakodnevnog života predaka - stara apoteka, školica, pošta, trgovina, destilerija, postolar, stolar, krojač, mlin, te prostorije posvećene freskama i glagoljici. Pet je prostorija interaktivno pa se tako u školici može ispisati razglednica slovima glagoljice, a u pošti poslati na kućnu adresu. Posjetitelji mogu izraditi svoju vlastitu kremu, ispeći zrna kave i mljeti ih u starom mlincu, a u staroj destileriji mogu napuniti i etiketirati svoju personaliziranu bočicu biske. U sklopu muzeja nalazi se i Distillery bar Aura koji posjetiteljima nudi sve Aurine proizvode.
Iza cijele ove uspješne priče stoji energična i marljiva obitelj Sirotić. Mišel Sirotić 37-godišnji je magistar ekonomije koji je odmah po završetku studija zajedno sa suprugom Dašom krenuo u razvoj obiteljske tvrtke Aura, te s jasnom vizijom, vodeći se isključivo kriterijima stvaranja proizvoda vrhunske kvalitete, razvio najprepoznatljiviji brand među hrvatskim destilerijama - destileriju Aura. Neumornim radom i iznimnom kreativnošću, obitelj Sirotić pristupa svakom proizvodu s velikom pažnjom, pazeći pritom na svaki detalj, a uvijek se u svom radu vodi obiteljskim sloganom "Rukom ubrano, s ljubavlju pripremljeno!".