Počeo lov

Divlje svinje, čagljevi i lisice na meti rovinjskih lovaca: "Rade štete u kokošinjcu, a plijen su im i janjci"

| Autor: Jasna Orlić
Ustrijeljene divlje svinje u okolici Rovinja

Ustrijeljene divlje svinje u okolici Rovinja


S početkom veljače rovinjski su lovci započeli s lovnim aktivnostima na širem području Štanjere, Gripola, Španidige, Kukuletovice, Monsene i Cuvi, a nastavit će do kraja ovog mjeseca. Ukoliko bude potrebno s lovom će nastaviti i u ožujku.

Prva dva tjedna samo su motrili i ispitivali navedeni teren kako bi utvrdili brojnost, kretanje i lokacije na kojima obitava divljač, prije svega divlje svinje, čagljevi i lisice, doznajemo od Dragana Poropata iz gradske uprave Rovinja.

Ovog su tjedna u noćnim satima počeli s lovom, pretežno na Štanjeru i Gripolama i u potezu prema Balama i Španidigi. Poseban naglasak bit će na izlučivanju čaglja i lisice s obzirom na pojačanu aktivnost navedene divljači zbog početka sezone parenja.

ggLisica u rovinjskom prigradskom naselju

Do sada su lovci ustrijelili dvije divlje svinje i jednu lisicu. Lov se provodi noću, nakon 18 sati pa sve do ponoći, precizno uz noćnu optiku. U aktivnostima ukupno sudjeluje deset lovaca, raspoređenih po danima. Lovu je prethodilo promatranje kretanja divljači, a primijećen je veći broj čagljeva koji agresivno zauzimaju prostor, žive u čoporu, a vrlo ih je teško ustrijeliti.

Inače, znaju napraviti dosta štete u kokošinjcu, a plijen su im i janjci.

Podsjetimo da je Grad Rovinj prvi u Istri ishodovao od Hrvatskog lovačkog saveza Programa zaštite divljači. Na temelju njega lovci su dobili ovlaštenje i pravo u prigradskom području obavljati promatranje i odstrel divljači. Pri tome se poštuje predviđeni protokol.

Zahvaljujući navedenom programu u prošloj su lovnoj sezoni od 1. travnja 2021. pa do 31. ožujka 2022. godine na području Grada Rovinja odstrijelili 70 divljih svinja i time im znatno smanjili njihovu brojnost.

Iz Grada Rovinja mole građane da od 18 sati do ponoći izbjegavaju područja provedbe lovnih aktivnosti radi svoje sigurnosti. Ujedno žele svima zahvaliti na razumijevanju, strpljenju i suradnji. Mole građane, ukoliko primijete divljač u blizini naselja, da se jave na telefon 805-266 kako bi mogli što kvalitetnije organizirati izgon ili lov.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter