NATJEČAJI BEZ INTERESA

U Istri nitko neće u grobare, a pogledajte kolike su im plaće. Pa to uopće nije loše

U Umagu je, primjerice, minimalna neto plaća ukopnika 1.000 i više eura, a pogrebnici dobivaju 1.500 eura neto, ali tvrtka 6. maj svejedno ima problem sa zadržavanjem radnika. "Prije mjesec i pol dana otišla su nam dva radnika zbog zasićenosti tim poslom", kaže direktor Reuf Šerbečić

| Autor: Paulo Gregorović
Groblje Marušići (snimio L. JELAVIĆ)

Groblje Marušići (snimio L. JELAVIĆ)


Domaći mediji su proteklih dana izvještavali o tome kako je problem nedostatka grobara eskalirao. U Rijeci planiraju zapošljavanje stranih radnika, u Zagrebu na posao zovu i umirovljenike, a u Ludbregu su ograničili broj dnevnih ukopa. Kakva je situacija u Istri? Anketom među pet direktora gradskih poduzeća, koji pokrivaju ukope u sedam istarskih gradova, doznali smo da je i ovdje prisutan problem, ali sustav i dalje uspješno funkcionira jer se za ukope koriste radnici koji nisu grobari. Tako je diljem Istre, a izuzetak je Pula.

Komunalna poduzeća 1. maj (Labin), 6. maj (Umag), Usluga (Poreč) i Park (Buzet) problem nedostatka grobara rješavaju preraspodjelom radnika iz drugih sektora, obzirom da sve četiri tvrtke imaju širok spektar djelatnosti koje pokrivaju. To nije slučaj u Puli, gdje postoji niz specijaliziranih gradskih poduzeća, pa tako gradsko poduzeće za ukope, Monte Giro, ne može računati na pomoć radnika iz ostalih tvrtki.

Najveći je nedostatak radnika tamo gdje su najveće plaće, ali i gdje je blizina drugih država s višim plaćama. Riječ je o tvrtki 6. maj iz Umaga koja pokriva ukope još u gradovima Buje i Novigrad te u općinama Grožnjan, Oprtalj i Brtonigla. Kod njih je minimalna neto plaća ukopnika 1.000 i više eura, a pogrebnici dobivaju 1.500 eura neto, veli nam direktor Reuf Šerbečić. Pa opet, isplaćivanje najvećih plaće u tom sektoru u Istri ne donosi im dugoročnu sigurnost da će zadržati radnike na tim poslovima.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom