nakon slučaja u peroju

I stočar iz Brtonigle odustaje od najma parcele za ispašu ovaca - boji se visokih poreza i prireza

Od sina Tomislava htio sam uzeti u najam zemljište na kojem će pasti moje ovce. Dogovorili smo se da ćemo to regulirati ugovorom i ovjeriti kod javnog bilježnika, a pritom navesti neki simboličan iznos najamnine. No, nakon članka iz 'Glasa Istre' odustajem od toga da moj OPG uzme od sina u najam njegovu zemlju jer ne želim plaćati veliki porez i prirez kada je zarada minorna, izjavio nam je Petar Mijatović, vlasnik OPG-a

| Autor: Paulo Gregorović
Ovce na ispaši (Snimio vlasnik Petar Mijatović)

Ovce na ispaši (Snimio vlasnik Petar Mijatović)


Slučaj perojskog stočara, kojem je Porezna uprava rješenjem naložila da mora platiti 302 eura godišnjeg poreza i prireza zbog korištenja poljoprivredne parcele koju je, za simboličnu jednu kunu, unajmio od supruge s namjerom da na njoj uzgaja krmno bilje za prehranu 11 krava, izazvao je niz reakcija. Između ostalih, taj je članak ponukao stočara iz Brtonigle da prekine započeto proširenje poslovanja kako ne bi i on svu zaradu trebao davati državi.

Takvu je svoju odluku otkrio na našem facebook portalu Petar Mijatović iz Brtonigle komentirajući objavljen tekst o Robertu Šimunoviću iz Peroja. Podsjećamo da je obitelj Šimunović dobila rješenje Porezne uprave po kojem moraju plaćati 302 eura godišnje za najam ženine parcele mužu radi uzgoja trave za prehranu njihovih 11 krava. Naime, poslovanje s kravama registrirano je putem obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva (OPG) koje glasi na supruga Roberta, a kako bi to regulirao, onda je ugovorio da mu supruga Adrijana iznajmi zemlju koju je dobila u nasljedstvo za simboličan iznos od jedne kune godišnje. Dakako, s ciljem uzgoja stočne hrane. Na tu kunu (0,13 eura) godišnjeg prihoda porezna Uprava je Adrijani naložila da mora plaćati 302,2 eura godišnje jer je procijenila da je najam njezinog zemljišta suprugu posao vrijedan 4.016 eura.

Ovce na ispaši (Snimio vlasnik Petar Mijatović)Ovce na ispaši (Snimio vlasnik Petar Mijatović)

Kakva je sličnost između uzgajivača krava iz Peroja i uzgajivača ovaca iz Brtonigle? Petar Mijatović nam je otkrio da je htio od sina Tomislava uzeti u najam zemljište na kojem će pasti njegove ovce.

- Dogovorili smo se da ćemo to regulirati ugovorom i ovjeriti kod javnog bilježnika, a pritom navesti neki simboličan iznos najamnine. No, nakon članka iz 'Glasa Istre' odustajem od toga da moj OPG uzme od sina u najam njegovu zemlju jer ne želim plaćati velik porez i prirez kada je zarada minorna. Moje ovce ostat će na ispaši u mom masliniku i na zemljištu koje imam u zakupu od Republike Hrvatske. Njima plaćam zakup koji je manji od zarade, izjavio nam je Mijatović.

Ovce na ispaši (Snimio vlasnik Petar Mijatović) Petar Mijatović)

Pojasnio nam je i koja je potreba da vlasnici OPG-a moraju ugovorima regulirati odnose s vlasnicima zemljišta koje obrađuju, iako su to zemljišta u vlasništvu članova iste obitelji.

- Radi se o tome da mi regulirani odnos donosi državne poticaje. No, ovo što se desilo kolegi stočaru i maslinaru iz Peroja ispada da je veći namet Porezne uprave nego što ćemo dobiti poticaja, zaključio je Mijatović koji posjeduje OPG već 20 godina, a ovce uzgaja radi prodaje mesa, jednako kako Šimunović koji uzgaja krave radi prodaje mesa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter