POJAVA NOVIJEG DATUMA

Učestale dojave o bombama u trgovačkim centrima nisu zaobišle ni Istru. Saznajemo što bi moglo stajati iza toga

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ, Ivor BALEN
Čišćenje pješačkog prijelaza u Pula City Mallu (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Čišćenje pješačkog prijelaza u Pula City Mallu (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Dojave o mogućim eksplozivnim napravama stigle su 5. prosinca u više trgovačkih centara u Zagrebu, Splitu, Zadru, Osijeku, Vinkovcima, Požegi, Slavonskom Brodu... Mediji su potom izvijestili da je uslijedila evakuacija posjetitelja i zaposlenika, a centri su zatvoreni. Policijski djelatnici su po provjeri utvrdili kako su dojave o eksplozivnim napravama bile lažne. Isto se dogodilo u zagrebačkim trgovačkim centrima u srpnju, lipnju, svibnju i travnju. U travnju su evakuirani posjetitelji i zaposlenici trgovačkih centara diljem Srbije. I tako se učestalo ponavlja diljem Europe otkako je u veljači 2022. Rusija započela brutalnu agresiju u Ukrajini.

Od takvih loših šala i uznemirivanja nisu izuzeti ni Istrani, ali primjetno je kako evakuacije u Istri nema. Tu se nastavlja prodavati i kupovati po centrima kao da ničega nema i onda kada zaprime dojave o eksplozivnim napravama. Javila nam je to ženska osoba koja se predstavila kao prodavačica jednog velikog trgovačkog centra. Zabrinuta je što su im donedavno barem javljali da je u tijeku provjera policije u potrazi za eksplozivnim napravom i da bolje prate kretanje kupaca.

- Sada ni to ne javljaju. Saznala sam slučajno od zaštitara da je takvih dojava bilo protekla dva dana, rekla nam je naša sugovornica prošlog tjedna.

Dan kasnije doznali smo da je i te večeri, kad nas je dozvala prodavačica, bila dojava u njezinom trgovačkom centru - treći dan uzastopce.

Zašto se prodavači i kupci ne informiraju o tome i zašto se trgovački centri više ne evakuiraju? Iz MUP-a su nam odgovorili da je u nadležnosti vlasnika objekta da informira kupce i trgovce.

- Obavještavamo vas da je policija ove godine zaprimila četiri dojave o mogućim eksplozivnim napravama, odnosno prijetnjama protupravnim činom u trgovačkim centrima na području Pule i Poreča. Policijski službenici u svim slučajevima odmah su se uputili na mjesto događaja i kontaktirali odgovorne osobe u trgovačkim centrima te su poduzeli potrebne mjere i radnje u cilju provjere istinitosti dojave, dok su odgovorne osobe poduzele radnje iz svoje nadležnosti. Ni u jednom slučaju nisu pronađeni sumnjivi predmeti, odnosno utvrđeno je da se radi o lažnim dojavama. Policijski službenici nastavljaju provoditi izvide u cilju pronalaska počinitelja koji su uputili lažni dojave i time izazvali angažman hitnih službi, stoji u odgovoru Ured načelnika Policijske uprave Istarske.

Oni nam napominju da upućivanje poziva ili poruka o lažnim dojavama za bombe nije bezazlena šala, već je riječ o kaznenom djelu, za koje je propisana kazna zatvora do tri godine. Kazneno djelo lažne uzbune čini, naglašavaju, onaj tko lažno obavijesti policiju ili drugu javnu službu koja osigurava red ili pruža pomoć o događaju koji iziskuje hitno djelovanje te službe.

- Svaka takva dojava zahtjeva angažiranje hitnih službi, što može izazvati probleme jer dok policija ili druge službe tragaju za mogućom eksplozivnom napravom, možda upravo u tom trenutku netko doista treba pomoć policije, zaključuju iz Ureda načelnika.

U jednom velikom trgovačkom centru su nam odgovorili da su u proteklih nekoliko dana zaprimili lažne dojave prijetnji i zastrašivanja.

- Procedura prilikom dojava prijetnji i zastrašivanja je za sve centre ista - prvo se informira policija, a zatim se, u dogovoru s policijom, odlučuje o daljnjim koracima. O svakoj dojavi prijetnje i zastrašivanja odmah se, u neposrednom kontaktu, obavještavaju i sva prodajna mjesta, ugostiteljski objekti i ostali sadržaji u trgovačkom centru. Ističemo i naglašavamo kako nam je sigurnost djelatnika i posjetitelja od najveće važnosti te kako se svako postupanje u slučajevima dojavljenih prijetnji za centar radi u dogovoru s policijom, zaključuju iz tvrtke koja upravlja trgovačkim centrima diljem Hrvatske, pa tako i u Istri.

Kako Glas Istre neslužbeno saznaje, zna se dogoditi i po deset dojava dnevno, a sve stižu sa stranih adresa. 

Sve do sada su nakon pregleda okarakterizirane kao lažne dojave, pa je izvjesno da iza svega stoji svjesno nanošenje štete centrima s ciljem iznude.

Kako neslužbeno saznajemo, centri su dobivali poruke da će biti pošteđeni takvih prijava ako plate, i to kriptovalutama (kojima se teško može ući u trag).

S vremenom su se, kako saznajemo, svi navikli na to i osim neugodnog osjećaja prodavača u početku, nema neugodnosti. No svakako se svi nadaju da će počinitelji biti detektirani.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter