Obnovljena zaboravljena tradicija

Vlast u Marčani preuzeli Meštar Lupi i Kunpanija vajk pronti

| Autor: Cristian Bruno Galić
Pust u Marčani

Pust u Marčani


Iako izbori još nisu blizu, načelnik Općine Marčana Predrag Pliško je na Antonju predao vlast Meštru Lupi i njegovoj „Kumpaniji vajk pronti“, odnosno marčanskim maškarama.

Naime, grupa mladih iz Raklja, Krnice i okolnih sela Proštine predvođena Lukom Lupetinom, unukom i nasljednikom mnogima poznatog pokojnog Flavija Vareška, koji je svojevremeno predvodio Krničke maškare, organizirala je maškare u općini. Lani su učinili isto te su obišli sva sela Proštine, Krnicu i Rakalj i na kraju u Raklju osudili i spalili pusta Bobija.

S obzirom da se lani pokazalo da su mještani općine Marčana s oduševljenjem i velikom podrškom prihvatili maškare, koje su u neka sela i dvorišta ušli i nakon 20-ak godina, bilo je jasno da će se ta obnovljena tradicija nastaviti pa čak i proširiti na ostala sela općine Marčana.

Ove je godine, po prvi put, načelnik općine predao ključeve i vlast do pusta 21. veljače, kada će "Pusticu šjoru inflaciju", spaliti na Krničkoj placi. Iako je običaj da je uvijek za sve kriv pust, ove godine se je Kumpanija vajk pronta odlučila da je ipak inflacija ta koja će uz novu monetarnu valutu euro, dovesti do povećanja cijena i problema koji će mnoge pogoditi. Tako da je ove godine za sve kriva pustica Šjora inflacija. Nadamo se da će 21. veljače svi problemi nestati kad se na Krničkoj placi osudi i spali pust i inflacija zajedno s njime, odnosno s njom.

Kumpanija vajk pronta ili ove godine Štrumpfovi, predvođeni Meštrom Lupom, svoj pohod općinom kreću već ovog vikenda i to obilaskom stare stancije te sela Bratulići, Hreljići, Belavići, Kujići, Biletići, Hrboki, Dobrani, Rebići, Beloći. Zatim 28. i 29. siječnja Štrumpfovi i njihov Gargamel će obići mještane Manjadvorci, Filipane, Prodola i Divšići pa će 4. i 5. veljače 'proštrumpfati' Kavranom, Pavičinima i Šegotićima, a 11. i 12. veljače Cvekima, Cokunima, Mutvoranom, Peruškima, Velikim i Malim Vareškima, Jovićima, Išićima i Marusima.

Zadnji vikend maškarane povorke, 18. i 19. veljače, predviđen je da Štrumpfovi, Štrumpfete, Papa Štrumf i Gargamel sa svojim mačkom Azrielom, obiđu Rakalj i Krnicu. Inače, ove su godine poduplali svoje brojno stanje pa ih se ovih dana skupilo više od 50 iz svih krajeva marčanske općine. Pridružili su im se i njihovi prijatelji iz okolnih općina Barban, Žminj, grada Vodnjana i Pule.

Završnica ovogodišnje maškarane povorke je 21. veljače u Krnici na placi kada će se čitati šentenca pustu, slijedi osuda i spaljivanje po staroj užanci. Iako, ove je godine pust u obliku žene, pa je pretpostavka da možda i neće biti osuđena na spaljivanje. Nakon suđenja pustu, za sve prisutne je predviđen zabavni program, hrana i piće, te druženje do drugog dana kad počinje korizma i odricanje uz molitvu i pripravu za Uskrs.

U organizaciju cijele manifestacije uključili su se Općina Marčana, TZ Općine Marčana, KUD Mate Balota, DVD Općine Marčana te komunalno poduzeće Mandalena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter