Kritično je

Ugrožen opstanak istarske koze. "Otkad je istarskog težaka koza je bila uz njega"

Istarska koza se do 2012. godine smatrala izumrlom, no projektom APRO, čiji je vodeći partner bila Agencija za ruralni razvoj Istre, potvrđena je opstojnost male populacije istarske koze, te je krajem lipnja 2013. godine istarska koza uvrštena na popis hrvatskih izvornih pasmina. Akcijskim planom očuvanja istarske koze, koji je financirala Istarska županija, počele su aktivnosti na stabilizaciji pasmine

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Arhiva (snimio Danilo Memedović)

Arhiva (snimio Danilo Memedović)


Na Gortanovom brijegu kraj Pazina, u prostorijama Edukacijsko gastronomskog centra Istre, jučer je održana konferencija za medije na kojoj se govorilo o ciljevima Udruge uzgajivača istarske koze i referentne ekspertne mreže znanstvenika o metodama i alatima u stabilizaciji, očuvanju i povećanju kritično ugrožene populacije istarske koze. Doneseni su zaključci koji bi trebali doprinijeti opstanku te pasmine. Danas su evidentirane 122 jedinke, a lani ih je bilo tek 50-ak.

Istarska koza se do 2012. godine smatrala izumrlom, no projektom APRO, čiji je vodeći partner bila Agencija za ruralni razvoj Istre, potvrđena je opstojnost male populacije istarske koze, te je krajem lipnja 2013. godine istarska koza uvrštena na popis hrvatskih izvornih pasmina. Akcijskim planom očuvanja istarske koze, koji je financirala Istarska županija, počele su aktivnosti na stabilizaciji pasmine. U svibnju 2022. godine osnovana je Udruga uzgajivača istarske koze, kao preduvjet provedbe programa zaštite. AZRRI je putem svoje Banke gena IBAG postao treća strana u provedbi uzgojnog programa istarske koze, čime je institucionalizirana javna ovlast AZRRI-ja u očuvanju istarske koze.

Referentna ekspertna mreža predstavlja zajednicu znanstvenika, prvenstveno sa zagrebačkog veterinarskog i agronomskog fakulteta koja za ulogu ima pružanje znanstvenog uporišta u provedbi zaštite hrvatskih izvornih i ugroženih pasmina. Istarska koza prvi je projekt referentne ekspertne mreže. Program za njenu zaštitu platforma je za znanstveno-istraživačke aktivnosti i izmjenu iskustava znanstvenika.

- Istarska koza kritično je ugrožena, naglasio je predsjednik Udruge uzgajivača istarske koze Gordan Šubara te dodao da se zbog toga sustavno i metodološki prilazi održavanju ove životinjske podvrste.

- Istarska koza je simbol Istre, čak se nalazi i na grbu Hrvatske, kazao je direktor AZRRI-ja Igor Merlić. - Nakon Drugog svjetskog rata istarska koza je gotovo nestala. Stoga odgovorni ljudi u Istarskoj županiji već niz godina poduzimaju određene mjere za spas istarske koze. U konačnici je cilj završiti s valorizacijom proizvoda od istarske koze, prije svega mlijeka i mliječnih proizvoda što bi uzrokovalo povećanje populacije koza, stada i uzgajivača, kazao je Merlić.

- Otkad je istarskog težaka koza je bila uz njega, kazao je sveučilišni profesor s Agronomskog fakulteta u Zagrebu Ante Ivanković dodavši da se uslijed agropolitičkih odluka (zbog tadašnje ideje da je koza krivac za devastaciju šuma) u prošlosti njena populacija stropoštala. Dodao je da je cjelokupni broj znanstvenika koji je dio referentne ekspertne mreže iznosi 70-ak. Smatra da su na dobrom putu.

- Danas smo napravili kostur plana sparivanja jarčeva i koza, dodao je Gordan Šubara, napomenuvši da je Veterinarski fakultet u Zagrebu krovna institucija koja će im u tome pomagati. Posebno se govorilo o zdravlju stada, banki sperme i jajnih stanica, nadzoru, gospodarskoj održivosti…

- Stanje je u blagom porastu, trendovi su pozitivni i to želimo zadržati, kazao je sveučilišni profesor s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu Sven Menčik o brojnosti populacije istarske koze. - Želimo doprinijeti kontinuiranom, ali i kontroliranom rastu broja životinja, dodao je. Vjeruje da će planirane aktivnosti tome doprinijeti u doglednom razdoblju.

- Istarska koza je za sve nas od izuzetne važnosti, ne samo zato što je utkana u brojne povijesne dokumente, ali i stočarske osobine ovoga kraja, dodao je Menčik. Šubara je napomenuo da AZRRI s uzgajivačima istarskih koza potpisuje ugovore o suradnji, odnosno otkupu ženske stoke, čime se povećava reprodukcija stada, te se na taj način podupire rad uzgajivača.

Ovi su znanstvenici pozvali sve uzgajivače koji smatraju da imaju u svom stadu istarske koze da se jave AZRRI-ju kako bi se uključili u registar istarskih koza, ali i da bi iskoristili potpore AZRRI-ja. Merlić je napomenuo da su na Gortanovom brijegu uredili štalu za šest jarčeva koji bi trebali biti dopremljeni idućih dana. Oni će biti temelj ili pripomoć za proširenje populacije istarskih koza.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter