ĆIĆARIJA

U USTANIČKOM BRGUDCU ANTIFAŠISTIČKIM SKUPOM OBILJEŽENE POVIJESNE OBLJETNICE Jerman: Tražimo da se poštuje lik i djelo Josipa Broza Tita


Ne tražimo prelete aviona, ne tražimo ništa jer smo skromni, već tražimo poštovanje. Kao legalisti cijenimo i poštujemo komandanta u Domovinskom ratu Franju Tuđmana jer su partizani, antifašisti stvorili državu Hrvatsku, utvrdili njene granice, a u Domovinskom ratu mi smo ih obranili, poručio je predsjednik buzetske Udruge antifašista Edo Jurman

- U legendarnom, ustaničkom Brgudcu odajemo dužno poštovanje poginulim antifašistima i žrtvama fašističkog terora. Prisjećamo se tragičnog događaja paljenja sela i protjerivanja stanovnika, da te žrtve ne budu uzaludne, zaboravljene i iz povijesti izbrisane. Tako skupo plaćene tekovine slobode i demokracije moraju biti ugrađene u temelje današnjeg poretka jer su to vrijednosti na kojima živi sav demokratski svijet, poručio je to predsjednik Udruge antifašista Buzeta Edo Jerman u Brgudcu gdje je obilježena 74. obljetnica spaljivanja šest kraških sela i 75. obljetnica pogibije narodnog svećenika Šime Milanovića, položeni vijenci na spomen obilježje te minutom šutnje odana počast poginulim u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu.

Bez krova nad glavom 400 obitelji

Sva sela na Krasu, rekao je Jerman, imala su veliki broj žrtava, ali zauvijek će ostati zapamćen 10. kolovoz 1944. godine kada su njemački nacisti zajedno s talijanskim fašistima zapalili šest kraških sela, Vodice, Dane, Trstenik, Klenovšćak, Rašpor i Račju Vas. Iz tih spaljenih sela odvedeno je u njemačke logore više od 50 žena i muškaraca, mnogi se nikada nisu vratili. Bez krova nad glavom ostalo je oko 400 obitelji i oko 1.800 njihovih članova. Dva događaja iz te kobne 1944. godine ostala su krvavim slovima zapisana i u povijesti Brgudca, nehumani i zvjerski postupci neprijatelja, masakr i bombardiranje. Nakon prestanka zujanja avionskih motora u porušenom selu, ostalo je osamnaest mrtvih među njima i devetero djece, istaknuo je Jerman. Podsjetio je kako je prošlo 75 godina od pogibije narodnog svećenika Šime Milanovića kojeg katolička crkva ne priznaje kao svoga člana. Ubijen je 2. listopada 1943. godine na cesti Brest- Buzet kao jedna od prvih žrtava njemačke vojske u Prvoj Romelovoj ofenzivi . Kao i mnogi svećenici u Istri odmah po kapitulaciji Italije uključio se u NOP i borio za nacionalnu pravdu.

Govoreći o aktualnom trenutku Jerman je naglasio da je nedavno na obljetnici Oluje u Kninu bio prisutan cijeli državni vrh, poletjeli su MiG-ovi, F-16, kanaderi, a 22. lipnja u Brezovici kod Siska državnog vrha nije bilo. - Mi ne tražimo prelete aviona, ne tražimo ništa jer smo skromni, već tražimo poštovanje, tražimo da se poštuje lik i djelo Josipa Broza Tita kao vrhovnog komandanta. Mi kao legalisti cijenimo i poštujemo komandanta u Domovinskom ratu Franju Tuđmana jer su partizani, antifašisti stvorili državu Hrvatsku, utvrdili njene granice, a u Domovinskom ratu mi smo ih obranili, poručio je Jerman. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD PONEDJELJKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter