ŽMINJ

U SUBOTU ARMONIKE ZAD KAŠTELA PO 24. PUT: Među 60-ak samoukih harmonikaša bit će šestorica jubilaraca

(A. DAGOSTIN)

(A. DAGOSTIN)


Prigodne nagrade slijede Marjanu Sankoviću za deset nastupa, Stanku Vitasoviću, Enisu Krizmanu i Romanu Baćcu za petnaest te Mariju Batagelju i Ivu Škufliću za 20 nastupa u Žminju

Šezdesetak samoukih svirača na kromatskim harmonikama iz Istre i susjednih regija nastupit će u subotu u Žminju na 24. susretu "Armonike zad kaštela". Program počinje u 20 sati mimohodom sudionika susreta, za kojim slijedi koncertni nastup. Žminj će nekoliko sati odjekivati zvucima polke, valcera, baluna, mazurke i hitova zabavne glazbe, dozivajući atmosferu tradicionalnih istarskih vjenčanja.

Glazbena presica

Baš u tom duhu, na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su program susreta najavili Nensi Pereša Licul iz žminjske Turističke zajednice, žminjski općinski načelnik Željko Plavčić te umjetnički voditelj susreta Daniele Pernić, atmosferu predstojećeg susreta je, odsviravši na harmonici balun, dočarao Žminjac Branko Jelenić, koji na harmonikama nastupa već 22 godine, a u prstima ima i svirku na više od 800 svadbi.

Uz harmonikaše soliste i manje sastave harmonika i drugih pratećih instrumenata, na žminjskom će susretu nastupiti polaznici Dječjeg vrtića Rapčići, učenici žminjske Osnovne škole Vladimira Gortana, Folklorno društvo Cere, polaznici škole harmonike u Žminju te polaznici radionice sviranja harmonike po sluhu folklornog društva Kumpanija Kosirići iz Tinjana.

Šestorica jubilaraca

Očekuje se i nastup šestorice jubilaraca koji će na žminjskoj pozornici dobiti i prigodne nagrade: Marjan Sanković za deset nastupa, Stanko Vitasović, Enis Krizman i Romano Baćac za petnaest, Mario Batagelj i Ive Škuflić za dvadeset nastupa na dosadašnjim susretima Armonike zad kaštela. Nakon završetka službenog programa za ples će svirati grupa Veseli Istrijani. (Davor ŠIŠOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter