VINKOVCI

U Borovu sutra obilježavanje 29. obljetnice ubojstva 12 redarstvenika

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U povodu 29. obljetnice ubojstva dvanaestorice hrvatskih redarstvenika u subotu će se u Borovu, prijeratnom Borovu Selu, upriličiti komemoracija polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća podno spomen obilježja.

Iz PU vukovarsko-srijemske, koja je uz MUP organizator komemoracije, u petak su izvijestili kako će iznimno ove godine, a sukladno epidemiološkim mjerama ograničavanja okupljanja za vrijeme trajanja pandemije, odavanje počasti žrtvama proteći bez brojnih svečanih i sportskih aktivnosti.

Odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite razlog je i što ove godine nema službeno potvrđene satnice komemoracije koja će se, neslužbeno se doznaje, održati između 9,30 i 12,30 sati.

U spomen na pogibiju dvanaestorice redarstvenika ruže će podno spomen obilježja položiti i svijeće upaliti obitelji ubijenih redarstvenika te izaslanstva MUP-a, udruga iz Domovinskog rata i jedinica lokalne i područne samouprave, svako u razmaku od po pola sata.

Svetu misu za poginule redarstvenike služit će u crkvi Sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima u 11 sati don Ivan Begović, sukladno preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera.

U jutarnjim satima počast ubijenim redarstvenicima odat će se polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća ispred murala dvanaestorice redarstvenika u podvožnjaku prema Nuštru u Vinkovcima.

Na isti način obljetnica će se obilježiti i podno spomen ploče na stadionu HNK Cibalije, na kojem su se svake godine u sklopu Memorijala dvanaest radarstvenika trčale memorijalne altletske utrke, ali su zbog covida-19 i one ove godine izostavljene.

Dvanaestorica hrvatskih redarstvenika ubijeni su 2. svibnja 1991. iz zasjede, uslijed akcije spašavanja dvojice svojih kolega koje su u noći s 1. na 2. svibnja 1991. tijekom redovite policijske ophodnje u tadašnjem Borovu Selu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi.

Ubijeni su hrvatski policajci Stipan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.), pripadnici vinkovačke specijalne policije.

Ranjena su 23 hrvatska policajca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter