ZAGREB

Počinje sanacija jame Sovjak, "crne točke", 85 posto sredstava iz EU fondova

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Viškovu će u srijedu biti predstavljen projekt sanacije jame Sovjak, a za jedan od najvećih i najzahtjevnijih projekata u području zaštite okoliša u Hrvatskoj osigurano je oko 390 milijuna kuna, 85 posto iz EU fondova a ostalo iz Fonda za zaštitu okoliša. 

U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost podsjećaju da je prostor jame Sovjak korišten od 1956. do 1990. godine kao odlagalište opasnog otpada za potrebe industrije, uglavnom područja grada Rijeke te djelomično i iz Slovenije.

Tijekom prvih deset godina jama se koristila isključivo za odlaganje kiselog katrana koji je nastajao kao otpad u rafineriji tijekom proizvodnje maziva, motornih ulja i asfalta. Kasnije su uz katran, iako u znatno manjim količinama, odlagane i druge vrste opasnog otpada.

"Iz tih razloga lokacija jame Sovjak je identificirana u Strategiji i planovima gospodarenja otpadom kao 'crna točka', a za projekt sanacije zadužen je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost", ističu u Fondu.

U povodu početka projekta sanacije jame Sovjak, sutra će u 11 sati u Domu hrvatskih branitelja u Viškovu, bit će održana konferencija za novinare. O projektu će govoriti direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat, načelnica Općine Viškovo Sanja Udović i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. 

U Fondu ističu kako je sanacija jame Sovjak trenutno jedan od najvećih, ali i najsloženiji projekt u području zaštite okoliša u Hrvatskoj, i to ne samo zbog vrijednosti ukupne investicije koja iznosi oko 390 milijuna kuna nego i zbog složenosti njegove izvedbe, ali i činjenice da će se radovi izvoditi u neposrednoj blizini kuća.

Za provedbu projekta sanacije jame Sovjak je preko Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja osigurano 85 posto sredstava iz EU fondova, a ostalo će sufinancirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter