RIJEKA

Sanacija Sovjaka: U srpnju izgradnja površine za opremu i privremene građevine

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predstavnici izvođača radova na sanaciji jame Sovjaka najavili su da će izgradnja prometno-manipulativne površine za opremu i privremene građevine kojima će se koristiti tijekom sanacije početi u srpnju, priopćeno je u petak iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Općinskim vijećnicima Viškova u četvrtak su predstavljene aktivnosti na projektu sanacije Sovjaka, a kako je priopćeno iz Fonda, u rujnu će se održati tribina o detaljima projekta i dinamici radova.

Vijećnicima je predstavljena projektna dokumentacija, zatim pribavljena rješenja, potvrde i dozvole s naglaskom na hidrogeološke radove i rezultate trasiranja te Plan i program obavještavanja i potencijalnog privremenog iseljavanja stanovništva i tehničko-tehnološko rješenje sanacije.

Provedeni su svi potrebni istražni radovi i ostale aktivnosti na temelju kojih je završeno projektiranje Etape I koja obuhvaća izgradnju prometno-manipulativne površine za opremu i privremene građevine za potrebe sanacije. Građevinska dozvola za tu etapu dobivena je u travnju.

Iz Fonda navode kako je tehničko-tehnološko rješenje odabrano u suradnji s lokalnom zajednicom te da će se sanacija provoditi po najvišim ekološkim standardima poštujući sve mjere zaštite okoliša i zdravlja ljudi.

Kako bi se osiguralo stalno mjerenje tijekom radova, postavljene su dvije nove automatske postaje za mjerenje kvalitete zraka i ostalih meteoroloških parametara. Postaje će prikupljene podatke slati županijskome Nastavnom zavodu za javno zdravstvo koji će ih obrađivati i nadzirati.

Obrađeni i interpretirani podatci bit će prikazani na mobilnoj aplikaciji koja je u izradi te na internetskoj stranici projekta na kojoj su najvažnije informacije o projektu, a redovito će se ažurirati, priopćeno je iz Fonda.

Jama Sovjak je prirodna kraška vrtača u koju je od 50-ih godina prošlog stoljeća više od 30 godina odlagan opasni otpad bez mjera zaštite okoliša i potrebne komunalne infrastrukture, od kiselog mulja iz proizvodnje maziva, motornih ulja i asfalta do otpadnog katrana iz koksare, otpadnih ulja iz brodogradilišta, ostataka iz spremnika nafte i naftnih prerađevina.

Procjenjuje se da je sada u jami, koja je u naseljenome mjestu u blizini kuća, do 152.000 prostornih metara otpada.

Izrađene su studije i program sanacije, a odabrano rješenje predviđa uklanjanje gornjih slojeva opasnog otpada iz jame do tvrdog katrana, koji će i dalje u njezinu donjem sloju služiti kao nepropusna barijera.  Završetak sanacije planira se za 2026.

Otpad će se iz jame vaditi i odvoziti u Etapi II, a radove će izvoditi zajednica ponuditelja – varaždinska GK Grupa, slovenski Ekomo i Ivicom Consulting iz Zagreba.

Vrijednost projekta je 390,7 milijuna kuna, od čega je 85 posto novca iz Europske unije, a 15 posto osigurava Fond.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter