LIDERICA STRANKE GLAS

OPORBENA ČELNICA KOJOJ SE VJERUJE - ANKA MRAK TARITAŠ: Hrvatska sve više sliči na light verziju Vučićeve Srbije

(D. JELINEK)

(D. JELINEK)


Ova vlada je u startu formirana pomoću političke korupcije, jer su joj većinu dala dva USKOK-ova optuženika, Bandić i Saucha. Nakon HNS-ove prevare stoljeća, Bandić je nastavio kupovati saborske zastupnike kao Pokemone novcem Zagrepčanki i Zagrepčana. Jedini način da se spriječi politička korupcija jest da tijela kaznenog progona prate situaciju koja se kroz medije najavljivala tjednima i mjesecima, a oni su to nijemo promatrali

Ispitivanja javnog mnijenja potvrđuju da najveći ugled među predstavnicima lijevog centra, ali i čitave oporbe uživa Anka Mrak Taritaš. Čelnica i saborska zastupnica stranke GLAS takav je status bez sumnje zaslužila beskompromisnim i nedvosmislenim stavovima, a kojima već dulje vrijeme oskudijeva kako oporba tako i generalno hrvatska politika. Koncem prošle godine njezina je stranka sklopila politički savez s IDS-om i HSS-om te je formirana tzv. Amsterdamsku koaliciju. Cilj im je, kako tvrde, ponuditi biračima vjerodostojnu alternativu HDZ-u i smjeru kojem politika vladajuće stranke u zadnje vrijeme vuče čitavo društvo.

U razgovoru za Glas Istre govori o planovima i namjerama te koalicije, ali i aktualnom trenutku hrvatskog društva te nekim od najznačajnijih tema koje su u godini koja je za nama bile u fokusu hrvatskih građana i politike.

- Iza nas je još jedna godina u kojoj su vladajući po tradiciji deklarativno nizali reforme i uspjehe, a Hrvatska uglavnom nazadovala ili u najboljem slučaju stajala na mjestu. Po čemu bi trebali pamtiti 2018. godinu, a što je po vama najbolje što prije zaboraviti?

- Dobro ste rekli „deklarativno“. Ova vlada jednostavno zbog svoje strukture i načina na koji je formirana nije sposobna za bilo kakve reforme. Njezin reformski potencijal je nula. Sam HDZ kao stranka nije reformska stranka, jer kad bi provodili stvarne reforme to bi značilo zamjeriti se crkvi, lažnim braniteljima, vlastitom članstvu koje su pozapošljavali u državnoj upravi i javnim poduzećima. HDZ bi se stvarnim reformama zamjerio svojoj klijenteli. A na vaše pitanje po čemu pamtiti 2018. godinu, pada mi na pamet stih pjesme Gabi Novak "Pamtim samo sretne dane", ali u ovoj godini ih u političkom smislu baš i nije bilo. Slogan koji bi nabolje opisao Hrvatsku u političkoj 2018. godini glasio bi „Mala zemlja za velike afere“. Samo ne slažem se da je treba zaboraviti, jer ukoliko ćemo zaboravljati HDZ će vladati vječno. Oni računaju na zaborav i kratko pamćenje građana.

- Uporno ignoriranje brojnih slučajeva netolerancije i diskriminacije, nesankcioniranje političke korupcije, zataškavanje afera i druge slične uljuđenom društvu neprihvatljive pojave sve više postaju pravilo, a ne izuzetak. Mogu li se i kako ti trendovi zaustaviti, odnosno kakvoj se Hrvatskoj možemo nadati za 20 godina, ako generacije koje dolaze budu odgajane u tom sustavu izokrenutih vrijednosti?

- Hrvatska sve više sliči na light verziju Vučićeve Srbije ili Orbanove Mađarske. Vrijednosni standardi modernog i civiliziranog društva koje smo već dosegli i naivno mislili da o njima više nećemo raspravljati, urušavaju se dan za danom. Ova vlada bi taj trend mogla zaustaviti da hoće, ali joj očito to nije u interesu jer se boji nekome zamjeriti. Jedino što može postati branom desnom radikalizmu je okupljena opozicija lijevog-centra i to je ono na čemu mi u GLAS-u, HSS-u i IDS-u ili tzv. Amsterdamskoj koaliciji upravo radimo. Okupljanje lijevog centra je trenutno jedina odgovorna politika.

- Koliko su opasni „alati“ kojima se to stanje dodatno cementira poput nedavnog kažnjavanja novinara zbog satire ili tužbe nacionalne televizije protiv vlastitih novinara i HND-a koje je ovih dana osudio i predsjednik grupacije liberala u Europskom parlamentu Guy Verhofstadt?

- Ne mogu se oteti dojmu da nam se pravosuđe vratilo u devedesete godine i koristi se kao alat za gušenje medijskih sloboda. Presuda protiv News bara podsjeća na presude protiv Feral Tribunea, čišćenje nepoćudnih kadrova s HRT-a je čisti deja vu . Nedavno smo imali i prijeteće pismo predsjednice Općinskog suda u Koprivnici koja lokalnom Podravskom listu ukazuje na koji način bi novinari trebali pisati o sudskim postupcima te se pod krinkom neovisnosti pravosuđa udara na slobodu medija. Sve je to nedopustivo i naravno da su i europski liberali i kolega Verhofstadt reagirali.

- Jesu li današnji političari i na vlasti i u oporbi svjesni svoje odgovornosti za sve lošiju društvenu klimu u zemlji?

- Mislim da većina nije i zato jesmo tu gdje jesmo. Za sve lošiju društvenu klimu najodgovornija je vlast jer ne čini ništa da to zaustavi ili da nešto promijeni. Odgovornost nas u oporbi je u tome što mnogi zbog svojih taština, mesijanskog sindroma i monopola na moral odbijaju prihvatiti činjenicu da jedino zajedno možemo zaustaviti HDZ-ov model vladavine. Ja mogu govoriti isključivo u svoje ime i mogu reći da sam svjesna odgovornosti koju zahtjeva dužnost saborske zastupnice koju obnašam. Savjesno i odgovorno radim taj posao, a kao što sam već rekla okupljanje opozicije je jedina odgovorna politika i mi u GLAS-u želimo biti to mjesto okupljanja. (Milan PAVLOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter