ZAGREB

Možemo: Vlada krši svoju obvezu štićenja djece

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Politička platforma Možemo! optužila je u srijedu Vladu da propuštanjem osiguranja uvjeta za rad vrtića krši svoje ustavne obaveze i najavila da će, ako se to pitanje odmah ne riješi, zahtijevati ocjenu ustavnosti Vladina postupanja.

S obzirom da vrtići diljem zemlje još uvijek nisu dobili jedinstvene smjernice za rad nakon relaksiranja mjera, Možemo zahtijeva da se propisom o privremenoj regulaciji rada ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje urede pravila rada i provedbe epidemioloških mjera za sve vrtiće u Hrvatskoj na jednakoj osnovi, u suradnji s odgajateljima.

Također zahtijevaju da se osiguraju sredstva za provedbu epidemioloških mjera za vrtiće u sredinama s razvojnim teškoćama.

Nejednako postupanje uzrokovano prepuštanjem tog pitanja jedinicama lokalne samouprave ili pojedinim vrtićima zbog nedostatka jasnih i detaljnih uputstva predstavlja kockanje sa zdravljem djece i zdravljem odgajateljica, poručuje Možemo u priopćenju. 

Organizacija vrtićkog rada vrlo vjerojatno će morati uključivati epidemiološke mjere sve do mogućnosti primjene cjepiva, pa je nužno to pitanje privremeno regulirati propisom, a ne načelnim preporukama. 

U Zagrebu roditelji čija djeca idu u vrtiće stradale u potresu nemaju nikakve informacije o tome gdje će im djeca ići u vrtić, ističe Možemo optužujući Vladu i Bandića da "igraju ping-pong" s odgovornošću za zdravlje djece.

Sažetak djelovanja Vlade i Stožera u relaksiranju mjera može se svesti u jednu rečenicu: "Imamo smjernice za Crkve, imamo smjernice za shopping, što bi još htjeli", poručuje Možemo u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter