ZAGREB

Mayer na Antikorupcijskom vijeću: Sugerirano da vodimo računa o ulasku u šengen

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Bivši član Uprave Ine Davor Mayer rekao je u utorak pred Antikorupcijskim vijećem da im je prilikom gašenja rafinerije Sisak sugerirano da vode računa o tome da Hrvatska treba dobiti podršku za ulazak u šengen i OECD, ali da nisu ničim bili ucijenjeni.

Mayer je to rekao na javnom saslušanju koje je Antikorupcijsko vijeće sazvalo radi rasvjetljavanja problematike u Ini, kompanije u kojoj mađarski Mol ima upravljačka prava.

Na sjednicu Antikorupcjskog vijeća koja je potrajala više od četiri sata nisu se odazvali premijer Andrej Plenković, bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić te članovi Uprave Ine Niko Dalić, Barbara Dorić, Darko Markotić i Ivan Krešić.

Mayer je članovima Vijeća odgovorio da im je prilikom gašenja rafinerije Sisak rečeno da vode računa o tome da Hrvatska mora ući u šengen i OECD i dodao da to nikad nije čuo od premijera, ali jest od ministra Ćorića i ljudi koji su s njima dolazili u kontakt a bili su službene osobe.

Predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja ustvrdio je da je skandalozno da je razlog gašenja rafinerije to da Mađare nagovorimo da daju zeleno svjetlo za ulazak u šengen i OECD.

Mayer je pojasnio da im nije rečeno da se to mora napraviti nego da se o tome vodi računa.

Nisu, dodao je, bili ničim ucijenjeni. No, bio je taj kontekst čime je članu uprave smanjen manevarski prostor, jer ne možete štititi ovaj interes kad nad glavom imate viši državni interes.

Zastupnik Krešimir Beljak rekao je kako smatra da iza Mađara stoji netko puno veći, počevši od tvrtke tamo negdje oko Sibira, koja je 2009. preuzela dionice Mola.

Dodao je da premijer njega i još neke proziva da su ruski igrači, ali da se, kad je riječ o Ini, radi za ruske interese jer se našao način da se i dalje izvlači korist.

Mayer je također potvrdio, odgovarajući Miru Bulju (Most), da je Vlada u upravu Ine 2020. imenovala Darka Markotića iako je 2009. bio predstavnik Mola u upravi Ine i Niku Dalića, jedinog koji nije svjedočio u korist hrvatskim arbitražama.

Mayer je na pitanje Sandre Benčić o tome je li bilo moguće donijeti odluku o zatvaranju rafinerije Sisak bez premijera rekao da se ne može ni jedna važna odluka donijeti bez znanja premijera. No, po stručnom pitanju netko mu mora sugerirati je li to u redu, a kao državnik sam mora odlučiti.

Ustvrdio je da je situacija složena jer je mađarska država imala agresivan i zaštitnički nastup i bila je spremna puno toga napraviti, pa i blokirali su nam ulazak u OECD, a razlog je bila Ina.

Zastupnici Katarini Peović odgovorio je da cijena domaće nafte nije toliko krucijalan problem i da cijena koju su dogovorili, nije bila loša za Inu.

Zastupnik Zvane Brumnić pitao ga je vjeruje li da je Vlada bila samo zla ili je bila korumpirana te brine li Vlada o Ini ili bilo čemu što je strateški interes.

Što se tiče revizorskih izvješća, odgovorio je Mayer, bili su svjesni puno rizika, gorih i od prevare, a puno veći rizik bio je da je druga država upravlja strateškom kompanijom. 

U Ini su radili ozbiljni profesionalci koji su radili za Interpol i koji su radili na prevarama, tako da je ovo vrlo čudno da nisu otkrili ovu veliku prevaru, rekao je Mayer.

Grmoja je nakon sjednice rekao kako je nemoguće da Mol nije primijetio nestanak milijarde iz Ine i da su se morale upalite sve crvene lampice pa je očito da ih je netko ugasio ili na njih zažmirio.

Također je naglasio da su članovi uprave Ine dva dana prije potpisivanja dobili memorandum čime su dovedeni pred gotov čin, a dogovarali su ga Vlada i Ćorić s mađarskom stranom, prozvavši odgovorne za veleizdaju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter