Kineski predsjednik

Xi Putinu: Svijet je u kaosu, ali prijateljstvo s Rusijom će opstati

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je u utorak ruskom kolegi Vladimiru Putinu da je međunarodna situacija u kaosu, ali da je strateško partnerstvo Pekinga i Moskve snaga stabilnosti u vrijeme najznačajnijih promjena viđenih u jednom stoljeću.

Xi i Putin u svibnju su obećali "novu eru" partnerstva između dva najmoćnija rivala Sjedinjenih Država, koje su proglasili agresivnim hladnoratovskim moćnikom koji sije kaos diljem svijeta.

"Trenutno svijet prolazi kroz promjene neviđene u zadnjih stotinu godina, međunarodna situacija je isprepletena kaosom", rekao je Xi Putinu u ruskom gradu Kazanju na otvaranju samita BRICS-a, skupine koja okuplja Kinu, Rusiju, Brazil, Indiju i Južnoafričku Republiku.

"Ali čvrsto vjerujem da će se prijateljstvo Kine i Rusije nastaviti generacijama i da se odgovornost tih velikih zemalja prema svojim građanima neće promijeniti."

Rusija, koja vodi rat protiv ukrajinskih snaga, i Kina, čijoj se rastućoj vojnoj i gospodarskoj snazi pokušava suprotstaviti Washington, sve više pronalaze zajednički geopolitički cilj.

Sjedinjene Države smatraju Kinu svojim najvećim konkurentom, a Rusiju najvećom državnom prijetnjom. Predsjednik Joe Biden rekao je da se demokracije suočavaju s izazovom autokracija poput Kine i Rusije.

Biden je Xija nazvao "diktatorom" i rekao da je Putin "ubojica". Peking i Moskva negativno su reagirali na takve  Bidenove komentare.

Putin je nazvao Xija "dragim prijateljem" i rekao da je partnerstvo s Kinom snaga stabilnosti u svijetu.

"Rusko-kineska suradnja u svjetskim poslovima jedan je od glavnih stabilizirajućih čimbenika na svjetskoj pozornici", kazao je Putin.

"Namjeravamo dodatno poboljšati koordinaciju na svim multilateralnim platformama kako bismo osigurali globalnu sigurnost i pravedan svjetski poredak."

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter