zakazali liječnik i poslodavac

Radnica protiv trgovačkog lanca: Porezala se dok je rezala salamu, dosuđena odšteta od skoro 5000 eura 

(Arhiva Novog list)

(Arhiva Novog list)


Trgovački lanac Dergez mora platiti blizu 5000 eura radnici koja se porezala dok je rezala salamu na mesoreznici u jednoj od njihovih trgovina. Prema presudi donesenoj u petak, ozljeda se dogodila jednog dana u listopadu u trgovini u Glogovcu kod Koprivnice.

Radnica je tijekom svjedočenja objasnila da je kupcu rezala salamu kad joj je ruka kojom je držala salamu skliznula, što je rezultiralo ozljedom desnog kažiprsta. Nakon što je bila zbrinuta na hitnoj, ispostavilo se da poslodavac i liječnik obiteljske medicine nisu podnijeli prijavu za ozljedu na radu Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO), što je zakonska obveza u ovakvim slučajevima, prenosi Danica.hr.

Trgovački lanac odgovoran za 90 posto

Sud je nakon izvođenja dokaza i saslušanja vještaka zaključio da je trgovački lanac odgovoran za 90 posto incidenta jer nije osigurao potrebnu obuku o sigurnom korištenju mesoreznice niti je provodio odgovarajuće mjere zaštite na radu. Radnica je proglašena djelomično odgovornom, s 10 posto krivnje, jer nije koristila dodatnu napravu za pridržavanje salame.

Iako je vještak tvrdio da je radnica samoinicijativno preuzela posao na mesoreznici, sud je odbacio to mišljenje, utvrdivši da je rad na mesoreznici bio dio njezinih radnih zadataka.

Radnici je dosuđena odšteta od 2650 eura, uz dodatnih 2300 eura za troškove postupka, na što se još obračunavaju kamate. Presuda je nepravomoćna, pa se trgovački lanac ima pravo žaliti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter