HRVATSKO PREDSJEDANJE EU-OM

FLEGO: Obrazovanje je najvažnije, proširimo Bolonjski proces na srednje škole

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Valter Flego

Valter Flego


U svemu što danas čujem, fali mi riječ obrazovanje! Želim da po završetku škole gimnazijalac iz Pazina ima istu količinu znanja kao i gimnazijalac iz Frankfurta, Tallinna ili Milana, rekao je istarski eurozastupnik

Premijer Andrej Plenković predstavio je jučer u Strasbourgu članovima Europskog parlamenta program aktivnosti i prioritete hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

- Republika Hrvatska je danas prvi put za kormilom Europske unije, a na putu našeg razvoja, europska integracija bila je jasan putokaz u reformama koje smo poduzimali. Veselim se uspješnoj suradnji s Europskim parlamentom u sljedećih šest mjeseci u želji da našim građanima pokažemo da od Unije imaju opipljive koristi, poručio je Plenković.

Kao prioritete tog predsjedanja istaknuo je pravovremeni dogovor o novom zajedničkom proračunu EU-a, rješavanje otvorenih pitanja vezanih uz Brexit, slanje jasne poruke zemljama jugoistočne Europe da imaju europsku perspektivu, te učinkovitu zaštitu vanjskih granica Unije i jačanje otpornosti prema vanjskim, hibridnim i kibernetičkim prijetnjama.

Ulaganje u znanje

U raspravi koja je uslijedila sudjelovao je IDS-ov eurozastupnik Valter Flego koji se osvrnuo se na hrvatsko predsjedanje, ali i naglasio potrebu za zajedničkom europskom reformom obrazovanja.

- Predsjedanje Vijećem EU-a veliki je izazov za najmlađu članicu EU-a, a ono na kraju priče mora biti uspješno, dobro posloženo i korisno. Isto tako, želim da ostane zapamćeno ne samo po izlasku jedne članice iz Unije, već po kvalitetnim i novim idejama i temama koje ćemo uvrstiti na dnevni red Vijeća EU-a, kazao je Flego posebno istaknuvši važnost modernog obrazovanja u EU, koje je, smatra on, neopravdano podzastupljeno.

- U svemu što danas čujem, fali mi riječ obrazovanje! Želim da po završetku škole gimnazijalac iz Pazina ima istu količinu znanja kao i gimnazijalac iz Frankfurta, Tallinna ili Milana. Moramo unaprijediti i uskladiti srednjoškolsko obrazovanje jer mladi moraju biti prioritet svakog predsjedanja i svake zemlje članice, poručio je Flego.

On je kazao kako je ulaganje u obrazovanje najbolja investicija koja postoji, te da je obrazovanje temelj razvoja i napretka društva i gospodarstva.

- Treba nam novi iskorak na polju obrazovanja, i tu konkretno mislim na proširenje Bolonjskog procesa na srednje škole, kako bismo imali usklađenije i konkurentnije obrazovanje naših školaraca. Implementacija ciljeva Bolonjske deklaracije uspješno je završena 2010., a proces intenzivnog zajedničkog unapređivanja visokog obrazovanja u Europi završava ove godine. Nemojmo stati na tome! Bolonjski se proces pokazao iznimno uspješnim, proširimo ga na srednje škole i omogućimo našoj djeci najbolju moguću europsku budućnost, poručio je IDS-ov eurozastupnik.

Nećemo žilet žicu

I ostali hrvatski zastupnici složili su se da se Europa nalazi u vrlo izazovnim vremenima, dok su poneki zastupnici ostalih država članica, poput švedske europarlamentarke Malin Björk, bili vrlo oštri prema premijeru Plenkoviću po pitanju migrantske politike. Plenković je na njezine kritike odgovorio da to što navodi ipak nisu činjenice, već isključivo glasine o ophođenju policije prema migrantima oko kojih se provode istrage.

- To kažem kao netko tko je posjetio područje granice između Hrvatske i BiH i u potpunosti shvaća kakav je teren i kakvi su uvjeti. Naša policija ne smije činiti ništa suprotno našim zakonima, međunarodnom pravu i europskim konvencijama. Za razliku od drugih zemalja, mi smo rekli da ne želimo žilet žicu između prijateljskih država i naroda. Nema ograda ni zidova jer je to naša politika", kazao je Plenković.

U raspravi je sudjelovala i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja se, među ostalim, osvrnula na proširenje Unije na Zapadni Balkan kao jednu od tema koja prevladava u raspravama hrvatskog predsjedanja, naglasivši da je „u strateškom interesu svih zemalja članica da Zapadni Balkan bude što bliže Uniji“.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter