konferencija u Opatiji

Do sad obavljene 374 hitne intervencije brodicama i 804 helikopterima

| Autor: Hina
(Snimio Ivo Čagalj/Pixsell)

(Snimio Ivo Čagalj/Pixsell)


Do sada su uspješno obavljene 374 intervencije brzim brodicama i više od 804 helikopterima u sklopu unaprjeđenja hitne medicinske službe, naveo je u petak ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji u Opatiji u organizaciji Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske (UPUZ).

Uvođenje hitne helikopterske službe opravdalo je svoju implementaciju u potpunosti. Do sada smo imali preko 804 intervencije diljem Hrvatske čime su spašeni brojni životi, istaknuo je ministar u videoobraćanju sudionicima konferencije na koju nije došao, iako je bio najavljen.

Osvrnuo se na pokrenutu reformu zdravstvenog sustava.

"Kada podvučemo crtu, demantirajući brojne kritičare, pokazujemo konkretnim primjerima da se na ovu zdravstvenu administraciji može računati i da stremimo ka boljitku zdravstvenog sustava i povećanju broja godina zdravog života u Hrvatskoj", poručio je Beroš.

Naveo je da se na tom tragu revidiraju postojeći nacionalni preventivni programi i uvode novi - za rano otkrivanje raka pluća, melanoma, a pilotira se i rano otkrivanje raka prostate.

Najavio je i pokretanje preventivnih zdravstvenih pregleda na nacionalnoj razini, ali nije otkrio kada će to konkretno biti.

Reorganizira se, rekao je, bolnički sustav prijenosom osnivačkih prava općih bolnica sa županija na državu, a realiziraju se i glavni strateški projekti  - pokrenuta je revitalizacija Imunološkog zavoda, a kompletirana je i dokumentacija za natječaj za izgradnju Nacionalne dječje bolnice u Blatu.

Beroš je spomenuo i ulaganje u ljudske resurse kroz nove specijalizacije, ali i opremanje novim uređajima za liječenje s naglaskom na onkološke pacijente.

"Projekt implementacije 21 linearnog akceleratora uz pripadajuću opremu vrijednosti je čak 85 milijuna eura i jasna je poruka da jačamo javni zdravstveni sustav. Ovo je ogroman iskorak jer kada implementiramo sve linearne akceleratore, bit će ih ukupno 25 u Hrvatskoj, što je prosječno 6,5 uređaja na milijun stanovnika, čime premašujemo EU prosjek", poručio je ministar.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter