država priprema odgovor

U Hrvatskoj raste broj nekretnina kupljenih gotovinom, poznato je i zašto

| Autor: Glas Istre
(Snimio Vjeran Zganec Rogulja / Pixsell)

(Snimio Vjeran Zganec Rogulja / Pixsell)


Uvid u statistiku prema vrijednosti nekretnina pokazuje da je najviše pala prodaja stanova vrijednosti od 2000 do 4000 eura po metru četvornom. No, broj prodanih najskupljih stanova se povećao. Raste i broj nekretnina kupljenih gotovinom, a pada broj stanova kupljenih kreditima. Ministar kaže – krivi su bogati stranci, piše N1.

“Veliki broj nekretnina su u Hrvatskoj kupili stranci koji su na taj način s većom potražnjom podigli cijenu nekretnina. Što je veliki dio nekretnina bio plaćan u gotovini, dakle, to su u pravilu stranci koji su isplaćivali u gotovini te nekretnine, a s treće strane, što je doista došlo do povećanja cijene radova, usluga i roba na građevinskom tržištu”, kaže potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja Branko Bačić.

Država priprema odgovor – Nacionalni plan stambene politike koji će predstaviti ovog ljeta jer su napokon dobili sve potrebne podatke zavoda za statistiku.

“Taj koncept nije mogao biti do kraja dovršen dok nismo dobili podatke koje sada analiziramo, provodimo i koji čine podlogu za naš Nacionalni plan stambene politike kojega ćemo, sad ću vam to reći, predstaviti prije ljeta, odnosno prije 5. kolovoza, prije nego vlada ode na dva tjedna stanke”, otkrio je ministar.

Država može pomoći, no stabilizacija tržišta ovisit će najviše o onima koji prodaju, kaže Brkan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater